Antena 3 CNN Externe Contracandidatul Angelei Merkel pentru cancelaria Germaniei: Alegerile rămân deschise

Contracandidatul Angelei Merkel pentru cancelaria Germaniei: Alegerile rămân deschise

Contracandidatul Angelei Merkel pentru cancelaria Germaniei: Alegerile rămân deschise
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
14 Apr 2013   •   14:52

Candidatul din partea social-democraţilor la cancelaria Germaniei, Peer Steinbrück, afirmă, în pofida sondajelor nefavorabile, că alegerile în care candidează împotriva Angelei Merkel rămân "deschise", într-un interviu acordat sâmbătă presei locale, relatează AFP.
   
Întrebat cu privire la şansele de a bloca drumul Angelei Merkel în alegerile legislative din 22 septembrie, Steinbrück a declarat pentru cotidianul Augsburger Allgemeine: "Afirm că problema rămâne deschisă".
   
"Vreau să devin cancelar într-o coaliţie cu SPD şi Verzi", a declarat  Steinbrück, intervievat cu o zi înaintea unui congres al partidului său, care încearcă să revină, canalizând stânga împotriva Angelei Merkel.
   
Reuniţi în oraşul bavarez Augsburg (sudul Germaniei), aproximativ 700 de delagaţi ai SPD ar trebui să adopte programul guvernamental, prezentat în urmă cu aproximativ o lună şi intitulat "Pentru un nou echilibru social în ţara noastră".
   
Potrivit lui Steinbrück, sondajele plasează coaliţia guvernamentală actuală, care reuneşte conservatorii Angelei Merkel şi liberalii FDP la un nivel comparabil cu cel al socialiştilor şi Verzilor.
   
Potrivit unui recent sondaj al Institutului Forsa, 47% dintre electori vor vota partidele CDU/CSU (conservatori) şi aliatul lor liberal FDP, cel mai bun rezultat de la sfârşitul anului 2009.
   
De cealaltă parte a eşichierului politic, social-democraţii SPD, Verzii şi stânga radicală Die Linke nu întruneşte decât 46% dintre voturi, ceea ce ar permite majorităţii actuale, condusă de Merkel, să se menţină la putere.
   
Potrivit barometrului ZDF, în cazul în care cancelarul va fi ales prin vot direct, ceea ce nu este cazul, Merkel, care se bucură de o popularitate de neegalat pentru modul în care gestionează criza euro, ar obţine 63% din intenţiile de vot, în comparaţie cu 27% Steinbrück.
   
Potrivit unui sondaj Emnid pentru ediţia de luni a revistei Focus, patru germani din cinci (79%) nu cred că Steinbrück va reuşi să o înlăture pe Angela Merkel. Doar 12% cred că el va fi următorul cancelar, potrivit aceluiaşi sondaj.

×
Subiecte în articol: Angela Merkel candidat sondaje alegeri
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close