Antena 3 CNN Externe Convoiul Libertății a ajuns la Bruxelles. Europarlamentarul român Cristian Terheș: ”Am fost amenințați cu arestarea”

Convoiul Libertății a ajuns la Bruxelles. Europarlamentarul român Cristian Terheș: ”Am fost amenințați cu arestarea”

Ispirat din Canada, ”convoiul pentru libertate” a ajuns în capitala Europei. La protest sunt și câțiva români, iar europarlamentarul Cristian Terheș a declarat că manifestanții au fost amenințați cu arestarea.

Convoiul Libertății a ajuns la Bruxelles. Europarlamentarul român Cristian Terheș: ”Am fost amenințați cu arestarea”
Sursa foto: Twitter/ Vlaamse Geuzen - solidarity with Ukraine
de Georgiana Adam    |    14 Feb 2022   •   18:10

De la Paris, Convoiul Libertății a ajuns la Bruxelles. 14 februarie e data la care şi-au dat întâlnire în capitala Europei unde protestul a fost declarat, de asemenea, ilegal. Şi-au anunţat prezenţa şoferi din Ungaria, Austria, Germania, Marea Britanie, Olanda şi cel mai probabil şi România.

”Convoiul pentru libertate”, inspirat din Canada, a ajuns la Bruxelles, sfidând deschis o interdicție emisă de autoritățile publice. Forțele de ordine sunt prezente printre protestatari. Europarlamentarul român Cristian Terheș a povestit că oamenii au fost amenințați cu arestarea și întâmpinați cu garduri de sârmă ghimpată.

Mișcarea de protest se opune restricțiilor anti-coronavirus și obligativității vaccinării, precum și creșterii prețurilor la energie și urmează exemplul demonstrațiilor similare care au avut loc în Canada, SUA, Țările de Jos și Paris.

Alegând ca următoarea destinație Bruxelles, orașul care găzduiește majoritatea instituțiilor UE, autoproclamatul ”convoi de la liberté” intenționează să-și ridice nemulțumirile la nivel european.

Într-o declarație comună publicată joi, ministrul belgian de interne Annelies Verlinden, ministrul-președinte al Regiunii Bruxelles-Capitale Rudi Vervoort și primarul orașului Bruxelles Philippe Close au declarat că mobilizează resurse federale, regionale și locale pentru a preveni blocarea capitalei de către convoi și pentru a minimaliza perturbările pentru rezidenții obișnuiți și navetiști.

"Până acum am observat 4-500 de vehicule [...] mașini, autocaravane, dube mici. Aproximativ treizeci au fost blocate, iar altele s-au dispersat", a spus Close luni dimineață.

Autoritățile au sfătuit să evitarea călătoriilor la Bruxelles, cu excepția cazului în care este absolut necesar și, de preferință, folosind un alt mijloc de transport decât mașina.

"Această demonstrație nu este permisă. Serviciile noastre lucrează pentru a se asigura că drumurile noastre nu sunt blocate. Dacă trebuie să fiți luni la Bruxelles, alegeți transportul public", a scris Vervoort pe Twitter.

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close