Antena 3 CNN Externe Coordonatorul european pentru lupta împotriva terorismului avertizează asupra pericolului de radicalizare în închisori

Coordonatorul european pentru lupta împotriva terorismului avertizează asupra pericolului de radicalizare în închisori

Coordonatorul european pentru lupta împotriva terorismului avertizează asupra pericolului de radicalizare în închisori
Sursa foto: Foto:.examiner.com
13 Ian 2015   •   18:44

Coordonatorul european pentru lupta împotriva terorismului, Gilles de Kerchove, a avertizat marţi asupra riscului unor noi atentate şi a pericolului radicalizării în închisori, într-un interviu acordat AFP.
   
"Nu vom împiedica un nou atentat (...) Dar putem încerca să împiedicăm pe cât posibil ca acesta să se producă, fără a intra într-o societate totalitară", a declarat el, afirmând că "închisorile sunt un incubator al radicalizării masive".
   
"Trebuie armonizate dispozitivele penale, dar să nu îi trimitem la închisoare pe toţi cei care se întorc din Siria. Vor fi şi mai radicali şi îi vor inspira şi pe alţii", a subliniat de Kerchove. "Pentru că se ştie cât de mult poate inspira figura unui veteran, chiar dacă individul spăla vasele în Siria şi nu era în prima linie. El va inventa că a fost un mare erou, că a decapitat zece persoane", a adăugat el.
   
Gilles de Kerchove a subliniat că francezii Mohammed Merah, autorul unei serii de asasinate în martie 2012 la Toulouse (Franţa), Mehdi Nemmouche, inculpat pentru asasinarea a patru persoane la muzeul evreiesc din Bruxelles în mai 2014, şi Amedy Coulibaly, unul dintre cei trei autori ai atentatelor din Paris, "s-au radicalizat în închisoare".
   
"Ameninţarea cu noi atentate rămâne gravă", a declarat el. "Daesh (organizaţia Stat Islamic) vrea să acţioneze şi a anunţat acest lucru. Al-Qaida s-a deteriorat puternic dar vrea să rămână în cursă şi să ne aducem aminte de ea. Există Frontul Al-Nusra, aripa siriană a Al-Qaida, care caută europeni cu paşapoarte valide care să poată intra uşor pe teritoriul nostru sau să ia avionul", a explicat el.
   
"Nu există o soluţie miraculoasă. Mizând pe paleta prevenţiei, a detectării, reprimării şi dimensiunii internaţionale vom încerca să evităm pe cât posibil ca acest lucru să se repete. Dar nu putem împiedica acest lucru. Nu îl vom împiedica 100 la sută", a declarat el.
   
"Din nefericire există arme care vin din Balcani, din Libia, care se vând la liber şi există nebuni. Când ai acces uşor la un Kalaşnikov şi nebuni radicali, este extrem de dificil să împiedici, dar putem încerca tot ce se poate, fără a intra într-o societate totalitară", a afirmat el.
   
Aproximativ 3.000 de europeni sunt consideraţi combatanţi străini înrolaţi pentru a se alătura grupărilor islamiste din Siria sau Irak, iar 30 la sută s-au întors în ţările UE. "Trebuie să rămânem vigilenţi", a insistat Gilles de Kerchove.
 

×
Parteneri
Fumul degajat de incendiul din Bucureşti este toxic! Precizările ISU şi ANM
x close