Antena 3 Externe Copenhaga: 3.5 miliarde dolari pentru limitarea despăduririlor

Copenhaga: 3.5 miliarde dolari pentru limitarea despăduririlor

17 Dec 2009   •   19:01
Copenhaga: 3.5 miliarde dolari pentru limitarea despăduririlor
Sursa foto: despadurire

Negociatorii s-au apropiat de un acord la Copenhaga pentru protejarea pădurilor, după angajamentul SUA şi a altor cinci state de a oferi 3.5 miliarde dolari în următorii trei ani pentru încetinirea ritmului în care acestea sunt distruse.

Planul de a reduce şi eventual a inversa despăduririle în statele emergente este o componentă cheie a pactului climatic global ce se negociază la conferinţa ONU din capitala Danemarcei.

Incendierea sau tăierea copacilor pentru a curăţa pământul pentru agricultură reprezintă 20 procente din emisiile globale. Anume tot atât dioxid de cabon cât toate maşinile, camioanele, trenurile, avioanele şi navele din lume.
Progresul în privinţa programului REDD, Reducerea Emisiilor din Despădurire şi Degradare, a fost împiedicat de o lipsă de angajament în finanţare din partea statelor bogate.

SUA a promis acum că va contribui cu un miliarde de dolari în 2010 -2012, iar Australia, Franţa, Japonia, Norvegia şi Marea Britanie vor veni cu suma rămasă. Secretarul american al Agriculturii Tom Vilsack arăta că banii vor ajunge la statele în curs de dezvoltare care vor prezenta planuri ambiţioase pentru limitarea şi eventual inversarea despăduririi.
Textul negociat însă mai are unele lacune amintite de delegaţi, inclusiv pragurile stabilite: ţinta iniţială de reducere cu 50% până în 2020 şi oprirea despăduririi până în 2030 au fost scoase din acord.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: schimbare climatica incalzire globala

Rămâi la curent cu ce se întâmplă în lume şi când stai pe Facebook. Urmăreşte pagina Ştiri Externe!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close