Antena 3 CNN Externe Copiii sunt mai în siguranţă la Kabul decât la Londra sau New York, susţine un oficial NATO

Copiii sunt mai în siguranţă la Kabul decât la Londra sau New York, susţine un oficial NATO

Copiii sunt mai în siguranţă la Kabul decât la Londra sau New York, susţine un oficial NATO
Sursa foto: Foto: allposters.com
22 Noi 2010   •   16:45

În ciuda sângeroasei rebeliuni a talibanilor, copiii sunt, probabil, mai în siguranţă la Kabul decât la Londra sau New York, susţine Mark Sedwill, reprezentantul civil al NATO în Afganistan, citat de AFP.

"Copiii sunt, probabil, mai în siguranţă aici decât ar fi la Londra, New York, Glasgow şi în alte oraşe", a declarat, luni, Mark Sedwill, la emisiunea Newsround, un program BBC consacrat copiilor, care urma să fie difuzat luni.

Fost ambasador al Marii Britanii la Kabul, Sedwill a răspuns astfel unie întrebări legate de securitatea copiilor afgani. Aceştia spuneau în timpul emisiunii că nu se simt în siguranţă pe străzi din cauza frecventelor atentate cu bombă din ţară, dar ocazionale în Kabul.

Sedwill a spus că "foarte puţine dintre aceste bombe" explodează la Kabul şi în marile oraşe afgane. El susţine că „majoritatea copiilor îşi pot trăi, în siguranţă, viaţa în aceste oraşe. Este o societate foarte familială", iar Kabulul este "un fel de oraş format din sate".

Declaraţiile survin după ce numărul victimelor din Afganistan a atins cel mai ridicat nivel de la începutul intervenţiei militare a SUA, care a îndepărtat talibanii de la putere

Aceste declaraţii intervin în contextul în care numărul victimelor civile în Afganistan a atins cel mai înalt nivel de la începutul intervenţiei militare internaţionale condusă de Statele Unite, care a îndepărtat talibanii de la putere, la sfârşitul lui 2001. De atunci talibanii poartă o rebeliune violentă contra forţelor afgane şi internaţionale. ONU anunţa în august 2010 că în primele şase luni ale anului au fost ucişi peste 1.200 de civili în această ţară, ceea ce reprezintă o creştere cu peste 25%, faţă de aceeaşi perioadă din 2009. În total, numărul victimelor - morţi şi răniţi - a crescut, în aceeaşi perioadă, cu 31%, iar în rândul copiilor cu 55%.

Luni au fost ucişi patru, iar alţi doi au fost răniţi, după explozia unei bombe artizanale, în provincia Paktia, la frontiera cu Pakistanul. Sâmbătă, trei persoane, printre care şi un copil, au fost ucise în explozia unei biciclete-capcană, la Mihtarlam, în provincia Laghman.

×
Subiecte în articol: copii Londra New York Kabul
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close