Antena 3 CNN Externe Unui copil i s-a refuzat operația pe inimă din cauza părinților nevaccinaţi

Unui copil i s-a refuzat operația pe inimă din cauza părinților nevaccinaţi

Unui copil bolnav, provenind dintr-o familie de ruşi, i s-a refuzat operația pe inimă din cauză că părinţii lui nu erau vaccinaţi. Copilul a fost transportat cu avionul în altă ţară după ce spitalul în care era a refuzat operaţia.

Unui copil i s-a refuzat operația pe inimă din cauza părinților nevaccinaţi
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    01 Feb 2022   •   17:21

Un băiețel de trei ani din Cipru a fost transportat cu avionul în Grecia pentru o intervenție chirurgicală de urgență, după ce medicii din Germania au refuzat să-l opereze, deoarece părinții lui nu erau vaccinați împotriva COVID-19.

Băiatul, care nu a fost numit, a fost internat cu o boală cardiacă gravă. Întrucât spitalele cipriote nu au putut efectua procedura necesară, ministerul sănătății a aranjat ca băiatul să fie dus cu o ambulanță aeriană în Germania joia trecută.

Cu toate acestea, cu o zi înainte, spitalul din Frankfurt a annunțat că intervenția nu se va efectua, deoarece părinții copilului nu erau vaccinați împotriva COVID-19.

Cipru a sugerat că copilul ar putea fi însoțit de un tutore legal în locul părinților săi, dar această sugestie a fost respinsă.

Un oficial german al Ministerului Sănătății a confirmat că nu există nicio regulă care să spună că spitalele nu pot trata persoanele nevaccinate, cu atât mai puțin copiii ai căror părinți nu sunt vaccinați. Oficialul a adăugat însă că fiecare spital are propriile restricții și își face propriile aranjamente cu pacienții.

„Politicile de sănătate – inclusiv politicile de vaccinare – și implementarea lor concretă sunt responsabilitatea statelor membre, nu a Comisiei”, a spus un purtător de cuvânt al departamentului de sănătate al Comisiei Europene.

Autoritățile cipriote au încercat să obțină centre medicale specializate din Regatul Unit și Israel pentru a efectua operația, dar au fost respinse din același motiv invocat de Germania.

Cu toate acestea, copilul a fost transportat cu avionul în Grecia sâmbătă și va fi operat într-un spital privat din Atena, potrivit directorului general al ministerului cipriot al Sănătății, Christina Yiannaki.

Părinții au fost vaccinați joi, dar totuși ar trebui să aștepte șase săptămâni înainte de a fi acceptați de spitalele străine, iar copilul trebuie operat imediat.

„Știu că pacienții nevaccinați sunt internați în spitalele din Germania”, a spus tatăl băiatului, Alexey Matveev, cetățean rus care locuiește în Cipru. „Nu știam că trebuie să fiu vaccinat pentru ca copilul meu să fie operat în acel spital. Dacă aș fi știut bineînțeles că aș fi făcut-o...

Sunt sănătos și nu am vrut să fiu vaccinat. Mi se pare nepotrivit ca cineva care este sănătos să fie vaccinat."

Yiannaki a spus că părinții au fost informați din timp cu privire la necesitatea vaccinării.

Oficialii ciprioți au spus că au sugerat părinților să primească vaccinul J&J în doză unică, pentru a accelera procesul, dar au refuzat. Matveev a respins această afirmație și a spus că au primit vaccinul Pfizer la sfatul centrului medical german.

Copilul a mai fost operat în vară, dar atunci a fost nevoie doar de un test PCR pentru ca părinții să-l însoțească, potrivit Avraam Elia, directorul clinicii de pediatrie din spitalul Makarios, unde copilul a fost internat. Autoritățile cipriote au spus că i-au avertizat pe părinți că regulile se pot schimba și că vaccinarea ar putea fi necesară, potrivit Politico.

×
Subiecte în articol: Grecia copil operatie inima vaccinare COVID-19
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close