Coreea de Nord a efectuat noi lucrări la un complex nuclear

de M.T.    |    24 Oct 2013   •   09:59
Coreea de Nord a efectuat noi lucrări la un complex nuclear

Coreea de Nord a construit două intrări de tunel la complexul unde ţara efectuează teste nucleare, un semn care sugerează că pregăteşte noi teste, informează AFP, citată de Mediafax.

Imaginile prin satelit care datează din 27 septembrie arată lucrări de excavare şi prezenţa a două noi intrări pentru tunelurile de la complexul Punggye-ri, potrivit Institutului US-Korea de la Universitatea Johns Hopkins.

Un centru de reflecţie american a precizat că nu există niciun element care să sugereze că un nou test nuclear nord-coreean este iminent, dar că aceste lucrări arată clar dorinţa de a avansa programul nuclear al ţării.

„Aceste activităţi în curs, precum lucrări de îmbunătăţire a unor zone anexe, arată că Phenianul se pregăteşte să efectueze noi explozii pe viitor", a scris cercetătorul Nick Hanser pe blogul institutului.

Coreea de Nord, care desfăşoară teste nucleare subterane, ar putea căuta un nou tunel pentru teste sau ar putea săpa noi intrări pentru îmbunătăţirea ventilaţiei sau accesului la un tunel existent, apreciază el.

În februarie, Coreea de Nord a efectuat cel de-al treilea test nuclear subteran, sfidând rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU şi atrăgând tensiuni şi temeri referitoare la un posibil conflict militar.

De asemenea, în decembrie, Phenianul a lansat rachetă care, potrivit Washingtonului, era de fapt un test de rachetă balistică.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close