Antena 3 CNN Externe Coreea de Nord a instalat pe platformă racheta de lansare a unui satelit

Coreea de Nord a instalat pe platformă racheta de lansare a unui satelit

Coreea de Nord a instalat pe platformă racheta de lansare a unui satelit
Sursa foto: Foto: telegraph.co.uk
08 Apr 2012   •   18:17

Racheta nord-coreeană care ar urma să lanseze un satelit pe orbită, săptămâna viitoare, a fost instalată pe platformă, în pofida protestelor internaţionale, au constatat duminică jurnaliştii străini de la centrul spaţial Tongchang-ri (nord-vest), informează AFP.
   
Autorităţile nord-coreene au organizat această vizită fără precedent pentru a arăta că Unha-3 nu este o rachetă balistică deghizată, aşa cum afirmă Statele Unite şi aliaţii lor, în special Coreea de Sud şi Japonia.
   
Astfel, aproximativ 50 de corespondenţi au mers cu un tren special la noul centru spaţial construit în peninsula Cholsan, situată la aproximativ 50 de kilometri de frontiera chineză.
   
Jurnaliştii au putut să se apropie la mai puţin de 50 de metri de lansatorul vopsit în alb şi inscripţionat cu litere albastre, ridicat pe o platformă instalată pe un deal, în aşteptarea lansării prevăzute pentru perioada 12-17 aprilie.
   
Racheta, înaltă de 30 de metri şi cu un diametru de 2,5 metri, urmează să lanseze pe orbită un satelit de observare a Pământului, Kwangmyongsong-3 (Stea strălucitoare), a cărui misiune este să strângă informaţii despre recoltele, pădurile şi resursele naturale ale Coreei de Nord.
   
Corespondenţii străini au putut vedea în apropiere satelitul, un paralelipiped de 100 de kilograme, echipat cu cinci antene şi flancat de panouri solare pentru alimentarea cu electricitate.
   
Statele Unite şi aliaţii lor acuză Coreea de Nord că pregăteşte un test balistic.
   
"Să spui că este un test de rachetă nu are niciun sens", a afirmat Jang Myong-Jin, directorul centrului spaţial.
   
"Această lansare a fost planificată de mult timp, pentru cea de-a 100-a aniversare a preşedintelui Kim Il-sung", a declarat el. "Nu facem acest lucru în scopul de a provoca", a adăugat el.
   
Primul etaj al rachetei Unha-3 ar trebui să cadă în Marea Galbenă, la vest de peninsula coreeană, iar al doilea etaj în Filipine, survolând o parte din insulele Okinawa, în sudul Japoniei.
 


×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close