Antena 3 CNN Externe Coreea de Nord a repornit reactorul de la Yongbyon, susţin serviciile de informaţii sud-coreene

Coreea de Nord a repornit reactorul de la Yongbyon, susţin serviciile de informaţii sud-coreene

Coreea de Nord a repornit reactorul de la Yongbyon, susţin serviciile de informaţii sud-coreene
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
de M.T.    |    08 Oct 2013   •   14:14

Coreea de Nord a repus în funcţiune reactorul de la centrul Yongbyon, care fusese oprit în 2007, au confirmat, marţi, serviciile de informaţii sud-coreene, potrivit Agerpres.

Agenţia Naţională de Informaţii (NIS) a informat Comitetul pentru supravegherea NIS din legislativul sud-coreean că regimul nord-coreean a repornit în august reactorul de la Yongbyon.

Deocamdată, acesta funcţionează la o capacitate moderată de cinci megawaţi, a precizat un responsabil al agenţiei.

Confirmarea vine după mai multe informaţii care au circulat în presă cu privire la repornirea reactorului de la Yongbyon.

Situat la aproximativ 90 km de Phenian, reactorul este destinat producerii de plutoniu pentru armele nucleare ale Nordului şi a fost oprit în 2007 în urma unui acord convenit în cadrul formatului de convorbiri în şase (cele două Corei, SUA, Japonia, China şi Rusia).

În 2008, Coreea de Nord a aruncat în aer turnul de răcire al reactorului în 2008, ca o dovadă a seriozităţii intenţiilor sale de a suspenda activităţile nucleare.

Cu toate acestea, la începutul lunii aprilie, când tensiunile au escaladat în Peninsula Coreea, după o serie de teste nucleare efectuate de autorităţile de la Phenian, care au atras noi sancţiuni din partea comunităţii internaţionale, autorităţile nord-coreene au anunţat că vor relua activitatea acestui reactor.

Imagini din satelit au generat o serie de speculaţii de la începutul lunii că reactorul de la Yongbyon ar fi fost deja pus în funcţiune.

×
Subiecte în articol: Coreea de Nord coreea de sud
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close