Antena 3 CNN Externe Coreea de Nord a trecut la ameninţarea ONU

Coreea de Nord a trecut la ameninţarea ONU

Coreea de Nord a trecut la ameninţarea ONU
Sursa foto: consiliul de securitate
08 Apr 2009   •   14:04

Un diplomat coreean a avertizat că ţara sa va face ?paşi puternici? dacă ONU va lua măsuri după lansarea unui satelit duminică. Consiliul de Securitate al ONU dezbate dacă Coreea de Nord ar trebui pedepsită.
SUA, Japonia şi puterile europene văd în această lansare un test balistic ce încalcă grav o rezoluţie ONU. China şi Rusia au fost mai precaute, declarând că nu sunt încă convinse că Phenianul a încălcat regulile.
Statul comunist a declarat că testul rachetei Taepodong-2 a fost un succes şi a plasat satelitul pe orbită, iar acum transmite date şi cântece revoluţionare.
Ambasadorul nord-coreean la ONU, Pak Tok-hun, a avertizat consiliul împotriva unei pedepsiri a Phenianului.
Astfel, dacă cei 15 membri ai consiliului ?vor face orice fel de paşi, vom considera ca o încălcare a suveranităţii ţării noastre? şi a ameninţat că se va trece ?la paşi necesari şi puternici?, fără însă a elabora.

Japonia şi SUA fac presiuni pentru o rezoluţie ONU ce să întărească şi extindă sancţiunile existente, impuse Coreii de Nord după testul nuclear din 2006. Sancţiunile financiare şi o interdicţie de călătirie pentru nord-coreeni nu au fost aplicate.
Cu toate acestea este chestionabil şi cât de eficient a fost embargoul privind armamentul atâta vreme cât Phenianul are tehnologia pentru a lansa un satelit.
Antena3.ro

×
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close