Antena 3 CNN Externe Coreea de Nord ameninţă că trece la teste nucleare

Coreea de Nord ameninţă că trece la teste nucleare

Coreea de Nord ameninţă că  trece la teste nucleare
Sursa foto: teste nucleare coreea de nord
30 Apr 2009   •   23:04

Coreea de Nord a pus lumea pe jar din nou miercuri, când a ameninţat că va trece la efecturarea de teste nucleare şi va lansa rachete cu rază lungă de acţiune, dacă Consiliul de Securitate al ONU nu îşi cere scuze pentru înăsprirea sancţiunilor după lansarea rachetei din această lună.
Ministrul de Externe de la Phenian declara că ţara sa ?va fi obligată să ia măsuri suplimentare de autoapărare, inclusiv teste nucleare şi a rachetelor balisitice intercontinentale? dacă nu primeşte scuze imediat. El a cerut ca ONU să retragă toate rezoluţiile anterioare.
Phenian argumentează că criticile Consiliului de Securitate sunt nedrepte deoarece a lansat un satelit, deşi Occidentul a văzut în lansarea rachetei un test al tehnologiei rachetei balistice- lucru interzis conform sancţiunilor din 2006- deoarece echipamentul de lansare şi metodele sunt aproape identice.
Deşi aliatul tradiţional, China, nu a făcut comentarii, Coreea de Sud şi-a exprimat înrgijorarea în legătură cu ameninţarea Phenianului.
Han Sung-joo, fost ministru de Externe sud-coreean, aprecia că ?Kim Jong-il doreşte să demonstreze că încă este puternic şi pune presiune pe administraţia americană să înceapă negocierile direct cu Coreea de Nord?
Noua ameninţare vine la doar câteva zile după ce Phenianul a anunţat reprocesarea combustibilului nuclear de la centrala atomică de la Yongbyon .

Antena3.ro

×
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close