Antena 3 CNN Externe Coreea de Nord dă vina pe Coreea pe Sud pentru anularea negocierilor dintre cele două ţări

Coreea de Nord dă vina pe Coreea pe Sud pentru anularea negocierilor dintre cele două ţări

Coreea de Nord dă vina pe Coreea pe Sud pentru anularea negocierilor dintre cele două ţări
de M.T.    |    13 Iun 2013   •   11:20

Coreea de Sud este vinovată pentru anularea negocierilor la nivel înalt dintre această ţară şi Coreea de Nord, consideră oficialii de la Phenian, averizând în acelaşi timp că perspectivele dialogului sunt serios compromise.

„De la bun început, Sudul nu a avut deloc intenţia să deschidă dialogul”, a declarat un purtător de cuvânt al Comitetul nord-coreean pentru reunificarea paşnică a Coreii (CPRK), potrivit AFP; citată de Agerpres.

„Pur şi simplu, a căutat să ridice obstacole, să întârzie negocierile şi apoi să le saboteze”, a continuat acesta, într-un comunicat dat publicităţii de agenţia oficială KCNA.

De asemenea, Coreea de Sud este acuzată de „obstrucţie arogantă” şi „perturbare intenţionată”.

„Această atitudine grosolană, imorală şi provocatoare ne determină să ne întrebăm încă o dată în legătură cu posibilitatea de a purta discuţii serioase, de a ameliora relaţiile, chiar dacă dialogul oficial va fi lansat în viitor”, a mai precizat oficialul nord-coreean.

O delegaţie nord-coreeană urma să traverseze miercuri dimineaţă graniţa militarizată şi să se deplaseze la hotelul Grand Hilton din capitala sud-coreeană, pentru o serie de discuţii timp de două zile. Negocierile ar fi fost primele după şase ani, la nivel ministerial.

Întâlnirea a fost însă anulată marţi seară fără să se anunţe dacă este vorba despre o amânare sau anularea ei definitivă.

Cele două ţări nu a reuşit să ajungă la un acord în privinţa componenţei delegaţiilor, Phenianul făcând cunoscut că şeful delegaţiei sud-coreene „îi ridică probleme”, potrivit unui responsabil guvernamental de la Seul sub protecţia anonimatului.

Nordul solicită un demnitar de rang mai înalt decât cel ales de Seul pentru a conduce delegaţia sud-coreeană. Seulul a subliniat că viceministrul desemnat era de acelaşi rang cu şeful delegaţiei nord-coreene şi că Phenianul trebuie să accepte normele diplomatice internaţionale.


×
Subiecte în articol: Coreea de Nord coreea de sud
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close