Antena 3 CNN Externe Coreea de Nord nu se lasă intimidată. Se pregăteşte pentru un al treilea test nuclear, în ciuda avertismentelor

Coreea de Nord nu se lasă intimidată. Se pregăteşte pentru un al treilea test nuclear, în ciuda avertismentelor

Coreea de Nord nu se lasă intimidată. Se pregăteşte pentru un al treilea test nuclear, în ciuda avertismentelor
de O.P.    |    03 Mai 2012   •   07:39

Coreea de Nord a încheiat pregătirile pentru un al treilea test nuclear şi nu mai aşteaptă decât aprobarea puterii pentru lansarea operaţiunilor, a declarat miercuri un expert în domeniul nuclear al Guvernului sud-coreean.

"Nordul a încheiat pregătirile tehnice pentru un al treilea test nucelar. Nu mai lipseşte acum decât decizia politică", a declarat presei acest expert, sub acoperirea anonimatului. Serviciile secrete sud-coreene şi americane urmăresc cu atenţie activităţile la centrul de la Punggye-Ri (nord-est), a precizat el.

Conform acestuia, Phenianul va folosi probabil de data aceasta uraniu puternic îmbogăţit, întrucât are o cantitate suficientă pentru a fabrica între trei şi şase bombe, pe lângă stocul său de plutoniu. Statele Unite şi aliaţii lor, în special sud-coreenii, suspectează Coreea de Nord că vrea să efectueze un test nuclear, după eşecul lansării unei rachete la 13 aprilie, o tentativă denunţată de occidentali drept un test cu rachetă cu rază lungă de acţiune.

Racheta a explodat la scurt timp după decolare. Cele două teste precedente, efectuate în octombrie 2006 şi în mai 2009, au avut loc după lansări de rachete.

Mai multe fotografii din satelit arată o reluare a activităţii la centrul de la Punggye-Ri, relata săptămâna trecută un site american, specializat pe problemele Coreei de Nord.



×
Subiecte în articol: teste nucleare rachete nucleare
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close