Antena 3 CNN Externe Coreea de Nord se proclamă stat înarmat nuclear, în preambulul noii sale Constituţii

Coreea de Nord se proclamă stat înarmat nuclear, în preambulul noii sale Constituţii

Coreea de Nord se proclamă stat înarmat nuclear, în preambulul noii sale Constituţii
01 Iun 2012   •   19:59

În noua Constituţie a Coreei de Nord, care a fost revizuită într-o sesiune parlamentară pe 13 aprilie, este proclamat statutul de ţară înarmată nuclear, au anunţat vineri unii analişti, după ce textul a fost postat în noaptea de joi spre vineri pe un site oficial, relatează Daily Mail, citat de Mediafax.
   
"Preşedintele Comisiei Naţionale de Apărare Kim Jong-il a transformat patria noastră într-un stat cu o ideologie politică invincibilă, un stat înarmat nuclear şi o putere militară de neîmblânzit, deschizând calea construirii unei naţiuni puternice şi prospere", se arată în preambul.

Textul, care va complica şi mai mult eforturile internaţionale de convingere a Phenianului să abandoneze înarmarea nucleară, a fost postat pe site-ul "Naenara" (Naţiunea Mea). Constituţia anterioară, revizuită ultima dată pe 9 aprilie 2010, nu conţinea expresia "stat înarmat nuclear".
   
Phenianul a revizuit Legea fundamentală în urma morţii, în decembrie, a lui Kim Jong-il, pentru a consacra realizările acestuia, succedat la putere de către fiul său Kim Jong-un.
   
Coreea de Nord dezvoltă arme nucleare de mai mulţi ani. Potrivit poziţiei oficiale a regimului, ţara are nevoie de aceste arme pentru a se apăra de ameninţarea nucleară  a Statelor Unite, însă, în principiu, doreşte să renunţe la înarmarea nucleară.

Conform unui acord din 2005 cu şase state, Phenianul s-a angajat să renunţe la programele sale nucleare, în schimbul unor beneficii economice şi diplomatice şi unor garanţii de securitate. Însă negocierile privind aplicarea acordului au fost blocate începând din decembrie 2008. În 2006 şi 2009, Nordul a efectuat două teste nucleare.
   
"Acest lucru arată clar că Phenianul nu intenţionează să renunţe, în niciun caz, la programele sale nucleare", a declarat Cheon Sung-whun de la Korea Institute for National Unification. "Dacă i se va cere, la masa negocierilor, să renunţe la înarmarea nucleară, Coreea de Nord va răspunde că acest lucru ar reprezenta o încălcare a Constituţiei", a subliniat el.

×
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close