Antena 3 CNN Externe Coreea de Nord vinde în secret aur către China

Coreea de Nord vinde în secret aur către China

Coreea de Nord vinde în secret aur către China
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
de M.T.    |    25 Sep 2012   •   12:38

Coreea de Nord a vândut în secret aur, în încercarea de a compensa lipsa de valută forte, după ce a cheltuit milioane de dolari pentru a celebra 100 de ani de la naşterea lui Kim Il-Sung, în aprilie acest an.

Ziarul Chosun Ilbo citează surse chineze, care susţin că autorităţile nord-coreene au vândut peste două tone de aur către China în ultimul an, în schimbul a 100 de milioane de dolari

„Coreea de Nord nu a exportat doar lingouri de aur obţinute din mine sau aflate în agenţiile guvernamentale, dar a şi colectat mărunţişuri din acest metal preţios de la oamenii obişnuiţi, a declarat un om de afaceri coreean pentru sursa citată.

„Comaniile de comerţ nord-coreene din China au primit aurul în secret. În acest sens, populaţia din Coreea de Nord a fost obligată să-şi vândă bijuteriile către agenţiile guvernamentale”, a mai dezvăluit omul de afaceri.

Acţiunea de vânzare a aurului a început după ce Kim Jong-Un a preluat conducerea ţării în urma morţii lui Kim Jong-Il din decembrie 2011.

Coreea de Nord a început să sufere de pe urma lipsei de valută forte după ce relaţiile economice cu Coreea de Sud au încetat ca urmare a acuzaţiilor de atacare a unui vas comercial sud-coreean în martie 2010, incident care a dus la moartea a 46 de persoane.

Anual, Coreea de Nord produce aproximativ două tone de aur, în special din minele situate în nord-vestul ţării.

×
Subiecte în articol: Coreea de Nord coreea de sud aur China
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close