Antena 3 CNN Externe Coreea de Sud a răspuns propunerii Phenianului. Ce se întâmplă după 60 de ani de neînţelegeri

Coreea de Sud a răspuns propunerii Phenianului. Ce se întâmplă după 60 de ani de neînţelegeri

Coreea de Sud a răspuns propunerii Phenianului. Ce se întâmplă după 60 de ani de neînţelegeri
Sursa foto: Foto: nowtheendbegins.com
de M.Z.    |    06 Iun 2013   •   14:59
Update 14.55 - Responsabili sud-coreeni au propus organizarea unei întâlniri cu omologi din Coreea de Nord săptămâna viitoare, la Seul, pe a cărei agendă de discuţii să se afle reluarea activităţii la complexul comun Kaesong şi alte proiecte, informează AP, potrivit Agerpres.
 
Ministrul sud-coreean al Unificării, Ryoo Kihl-jae, a propus data de 12 iunie pentru viitoarea reuniune. 
 
Ar urma să fie primele tratative între Nord şi Sud la nivel guvernamental de la învestirea preşedintei sud-coreene Park Geun-hye, în februarie. 
 
Comitetul Nordului pentru reunificarea paşnică a Coreii (CPRK), însărcinat cu gestiunea relaţiilor cu Sudul, a propus angajarea unor discuţii în special cu privire la complexul industrial intercoreean Kaesong şi reuniunile familiilor separate la sfârşitul războiului din Coreea în 1953. 
 
Coreea de Nord se declară pregătită în special să ia în discuţie viitorul complexului Kaesong, unde lucrează peste 50.000 de angajaţi nord-coreeni şi sute de cadre sud-coreene. Acest complex, cu rol crucial pentru obţinerea valutei de către regimul comunist de la Phenian, a fost închis de autorităţile nord-coreene la începutul lunii aprilie. 
 
Nordul s-a declarat de asemenea dispus să negocieze reluarea vizitelor turistice pe muntele Kumgang, una din cele mai frumoase regiuni naturale din Coreea de Nord. 
____________________________________________

Coreea de Sud a acceptat, joi, propunerea Coreei de Nord de a începe negocieri oficiale pe mai multe subiecte ce provoacă fricţiuni, după luni de tensiuni militare între cele două ţări, despărţite de disensiuni de aproximativ şase decenii.
 
Guvernul sud-coreean "primeşte în mod pozitiv propunerea de negocieri oficiale din partea Coreei de Nord", a anunţat într-un comunicat Ministerul Unificării, însărcinat cu relaţiile cu Phenianul, precizând că va anunţa ulterior locul şi calendarul acestor negocieri, informează AFP.

Acest anunţ intervine pe fondul creşterii tonului între ţările occidentale şi regimul nord-coreean în urma celui de-al treilea test nuclear din februarie, ce a fost urmat de ameninţări cu atacuri împotriva SUA din partea regimului de la Phenian. 
 
Coreea de Nord a propus, joi, demararea unor negocieri cu Coreea de Sud, pentru redeschiderea complexului industrial intercoreean de la Kaesong.
 
Complexul a fost închis de autorităţile de la Phenian pe fondul unor tensiuni militare între cele două ţări.
 

×
Subiecte în articol: coreea de sud Coreea de Nord
Parteneri
Sărbătoarea Paştelui în lume. Tradiţii şi obiceiuri inedite, în mai multe țări
x close