Antena 3 CNN Externe Coreea de Sud blochează comerţul cu Nordul

Coreea de Sud blochează comerţul cu Nordul

Coreea de Sud blochează comerţul cu Nordul
Sursa foto: Lee Myung-Bak
25 Mai 2010   •   00:41

Coreea de Sud a blocat comerţul cu Coreea de Nord ca parte a unui pachet de represalii pentru scufundarea uneia din navele sale de luptă. Preşedintele Lee Myung-Bak a mai interzis de asemenea prezenţa navelor nord coreene comerciale în apele Coreii de Sud şi arăta că Seul va prezenta Consiliului de Securitate al ONU cazul scufundării navei şi a morţii a 46 de marinari.
În cadrul unui mesaj televizat, Lee a promis un răspuns militar prompt la orice viitoare agresiune, arătând că Sudul a tolerat în trecut "brutalitatea" Phenianului
"Acum lucrurile sunt diferite. Coreea de Nord va plăti preţul în conformitate cu actele sale provocatoare," arăta acesta, cerând scuze pentru scufundarea navei Cheonan, corveta de 1.200 tone.
Preşedintele american Barack Obama a cerut administraţiei sale să revizuiască politica nord-coreeană şi a ordonat forţelor armate să lucreze cu Coreea de Sud "pentru a asigura pregătirea de a respinge o viitoare agresiune," arăta Casa Albă .
Coreea de Nord a reacţionat cu furie la orice propunere de represalii şi a ameninţat că va deschide focul spre orice boxe care transmit propagande peste graniţă dacă Seul îşi respectă promisiunea de a le instala.
"De acum, Coreea de Sud nu va tolera niciun act provocator al Nordului şi va menţine principiul de apărare proactivă", arăta Lee.
"Dacă apele noastre teritoriale, spaţiul nostru aerian sau teritoriul sunt violate, ne vom exercita imediat dreptul la autoapărare." În plus, el a interzis turismul spre vecinul din nord.
O echipă internaţională de anchetă a stabilit că există "dovezi copleşitoare" că un submarin nord-coreean a tras cu o torpilă spre Cheonan .
SUA şi alte state au condamnat atacul. Secretarul american de stat Hillary Clinton încearcă la Beijing să convingă China să fie mai drastică cu aliatul său nord-coreean.
"Lucrăm foarte intens pentru a evita o escladare," declara Clinton, subliniind că este în cursul unor "consultări foarte intense " cu Beijing.
Coreea de Nord susţine că Sudul a falsificat dovezile despre scufundarea Cheonan şi ameninţa cu "război total" ca răspuns la orice paşi punitivi.
Phenianul îl descria pe Lee ca fiind un "trădător" şi a calficat discursul ca "altă farsă " menită a acoperi conspiraţia.




Antena3.ro

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close