Antena 3 CNN Externe Coreea de Sud caută răspunsuri pentru scufundarea unui vas de război

Coreea de Sud caută răspunsuri pentru scufundarea unui vas de război

Coreea de Sud caută răspunsuri pentru scufundarea unui vas de război
Sursa foto: vas scufundat coreea
29 Mar 2010   •   09:05

Scafandri specialişti se vor coborî la epava unei fregae sud-coreene, scufundată de o explozie mosterioasă, pe fondul presiunii şi frustrării populaţiei pentru tentativele guvernului de a încerca să afle de ce a fost pierdut vasul.
Nava de 1200 de tone Cheonan s-a scufundat în apele revendicate de Coreea de Nord. Dar oficialii de la Seul subliniau că nu există dovezi că Nordul ar fi vinovat.
Pieţele financiare s-au zguduit la aflarea veştii în SUA, stat care are 70.000 de soldaţi plus multe forţe aeriene şi maritime pentru a proteja Coreea de Sud şi Japonia de o agresiune.
Totuşi, Departamentul de Stat din Washington a cerut precauţie, în pofida unei retorici stridente a propagandei Coreii de Nord în ultima săptămână.

?Marina agresorilor imperialişti americani şi marina marionetă sud-coreeană sunt ocupare să pună la cale manevre navale. Isteria de război a ajuns la o fază extrem de nesăbuită?, arăta Phenian. Presa comunistă însă nu a comentat incidentul de vineri.

Televiziuni şi siteurile din Coreea de Sud au difuzat imagini cu rudele îndurerate ale celor 46 de marinari daţi încă dispăruţi din echipajul de 104.
Temperaturile din zona incidentului au scăzut simţitor în zonă, înregistrându-se şi ninsoare, în timp ce navele, elicopterele şi scafandrii căutau supravieţuitori.
Căpitanul vasului, Choi Won-il, a fost printre cei salvaţi. El declara că ?s-a auzit sunetul unei explozii, iar nava s-a aplecat în dreapta. Am pierdut puterea şi telecomunicaţiile. Am fost prins în cabină cinci minute înainte ca echipajul să spargă geamul. Când am ieşit, partea din spate a navei dispăruse.?
Locuitorii unei insule din apropiere au relatat că au auzit focuri de armă neobişnuite timp de 15 minute în jurul orei când nava a început să se scufunde, după o explozie la parea din spate.
Datele din satelit şi de supraveghere au arătat că nu au existat unităţi nord-coreeane în zonă, conducând la speculaţii că nava a lovit o mină,

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Coreea de Nord exercitii militare
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close