Antena 3 CNN Externe Coşmarul continuă în Haiti: Oamenii disperaţi se luptă pentru alimente, hoţii jefuiesc ruinele (VIDEO)

Coşmarul continuă în Haiti: Oamenii disperaţi se luptă pentru alimente, hoţii jefuiesc ruinele (VIDEO)

Coşmarul continuă în Haiti: Oamenii disperaţi se luptă pentru alimente, hoţii jefuiesc ruinele (VIDEO)
19 Ian 2010   •   10:56


La aproape o săptămână de la cutremurul care a devastat una din cele mai sărace ţări de pe continentul american, coşmarul continuă în Haiti. Potrivit autorităţilor locale, până acum au fost îngropate 70.000 de cadavre, dar numărul victimelor ar putea ajunge la 200.000.

În ciuda eforturilor internaţionale, ajutoarele nu pot ajunge la toţi sinistraţii. Oamenii disperaţi se luptă pentru orice bucată de pâine, hoţii nu ezită să jefuiască ruinele, iar militarii străini reuşesc cu greu să menţină situaţia sub control.

Poliţiştii haitieni, soldaţii americani şi militarii ONU au recurs, de mai multe ori, la focuri de avertisment pentru a pune capăt jafurilor din Port-au-Prince. Localnicii care, chiar şi înainte de cutremur, abia aveau cu ce să-şi ducă zilele caută cu disperare orice lucru de valoare rămas intact sub ruine. La mare preţ a ajuns pasta de dinţi, folosită pentru a îndepărta mirosul zecilor de mii de cadavre din oraş.

Cel puţin un american a fost ucis şi alţi trei au fost răniţi, ieri, într-un incident despre care nu se ştie încă prea mult. Primele relatări vorbeau de 30 de americani răniţi. Statele Unite au preluat conducerea operaţiunilor de asistenţă şi au desfăşurat în zonă peste 11.000 de militari.

Brazilia este gata să dubleze numărul soldaţilor săi din cadrul "căştilor albastre" din Haiti, iar alte ţări au promis şi ele ajutor. Fostul preşedinte american Bill Clinton, însoţit de fiica sa Chelsea, a sosit în Haiti ca trimis special al Naţiunilor Unite.

Uniunea Europeană consideră că un milion şi jumătate de oameni au rămas fără adăpost iar 250.000 sunt răniţi. Spitalele locale şi echipele medicale străine nu pot face faţă situaţiei. Medicii sunt nevoiţi, în multe cazuri, să opereze amputări din cauza rănilor netratate la vreme.

Între timp, echipele de salvare continuă căutarea supravieţuitorilor care se mai pot afla sub ruine. Miracolele sunt, însă, din ce în ce mai rare. O studentă de 23 de ani a fost scoasă, ieri, la lumină de sub dărâmăturile universităţii din Port-au-Prince. Ea îşi datorează salvarea unor mesaje SMS pe care a reuşit să le trimită. Pentru alte zeci de mii de haitieni, însă, salvarea va veni prea târziu.



Antena 3



×
Subiecte în articol: haiti cutremur
Parteneri
5 milioane de români care muncesc, îndatorați de stat cu peste 200 de euro
x close