Antena 3 CNN Externe Crăciunul a devenit sărbatoare naţională în Irak

Crăciunul a devenit sărbatoare naţională în Irak

Crăciunul a devenit sărbatoare naţională în Irak
25 Dec 2008   •   04:28

În vreme ce Occidentul sărbătoreşte la unison naşterea Domnului, în lumea arabă, sărbătoarea nu se bucură de atâta fast. Situaţia s-a schimbat acum în Irak însă.
Pentru prima dată în istoria Irakului, Crăciunul a devenit "sărbatoare naţională pentru toţi irakienii, nu doar pentru creştini", a anunţat postul de televiziune al-Iraqiya, citat de ANSA şi Agerpres.
"Consiliul de Miniştri a anunţat ca joi, ziua naşterii lui Iisus" va fi "zi de sărbatoare pentru toţi irakienii". Potrivit religiei musulmane, oficială în Irak, Iisus este considerat penultimul profet, iar Mahomed este cel mai mare profet.
Cu toate acestea, sub 3% din populaţia Irakului este creştină.
În mod tradiţional, majoritatea creştinilor din această ţară participă mai degrabă la slujbele de Crăciun decât cele din Ajun. De-a lungul timpului, comunitatea creştină a fost ţinta unor atacuri extremiste, forţând emigrarea a zeci de mii. Iar mulţi care au rămas s-au văzut izolaţi în comunităţi protejate de baricade şi puncte de cotrol.
În 2004, o campanie coordonată de aruncare în aer a biserilor a avut loc în capitala irakiană, pentru ca în septembrie 2007 sentimentele anti-creştine să izbucnească din noi după câteva declaraţii percpute ca fiind anti-islamice ale Papei.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: sarbatoare nationala Irak Crăciun
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close