Antena 3 CNN Externe Credeai că navighezi anonim pe Internet? NSA are altă părere

Credeai că navighezi anonim pe Internet? NSA are altă părere

Credeai că navighezi anonim pe Internet? NSA are altă părere
de M.C.    |    08 Oct 2013   •   17:56
NSA (Agenţia Naţională de Securitate) a încercat în repetate rânduri să atace utilizatorii Tor, un intrument ce permite navigarea online complet anonimă, în ciuda faptului că Tor este finanţat şi promovat, în mare parte, chiar de către Guvernul Statelor Unite, relatează The Guardian.
 
Documente strict secrete ale NSA, dezvăluite de către Eduard Snowden, arată că NSA a atacat diverse programe din calculatoarele utilizatorilor. Unul dintre ele este browserul Firefox, prin intermediul căruia Agenţia dobândea control complet al calculatorului vizat, având acces la toate fişierele, activitatea online, chiar şi la tot ceea ce utilizatorul tasta. 
 
Cu toate acestea, succesul NSA a fost limitat, arătându-se că doar o foarte mică parte dintre utilizatorii Tor puteau fi deconspiraţi. Tor este un proiect public, ce ascunde identitatea utilizatorilor trecând traficul de internet prin mai multe alte calculatoare, numite noduri. 
 
Tor este de o importanţă majoră în activitatea ziariştilor, a disidenţilor şi a organizaţiilor care militează pentru drepturile omului, însă NSA şi GCHQ (echivalentul britanic al NSA) fac eforturi considerabile în a destabiliza serviciul. Motivaţia lor - este folosit şi în acte de terorism, trafic de persoane şi trafic de droguri. Unele ţări, cum sunt Iran şi China, au încercat şi ele să blocheze Tor, fără succes însă.
 
Un document GCHQ arată că "suntem (n.r. - agenţiile de securitate) interesaţi de oamenii răi care folosesc Tor. Sunt oameni foarte, foarte periculoşi care folosesc Tor". 
 
Preşedintele proiectului Tor, Roger Dingledine, afirma că aceste eforturi ale NSA arată cât este "de ajutor proiectul în combaterea monitorizării în masă". "Vestea bună e că au mers pe o vulnerabilitate a browserului, însemnând că nu sunt indicii că pot sparge protocolul Tor, sau că pot face o analiză a traficului din reţea. Totuşi, infectarea unui laptop, telefon sau calculator rămâne cea mai uşoară modalitate de a învăţa despre omul din spatele tastaturii. 
 
Oficialii NSA au dat publicităţii un comunicat, în care explică acţiunile îndreptate împotriva Tor: "NSA colectează doar comunicaţiile pe care este autorizată să le facă, cu scopul informaţiilor şi contra-informaţiilor, indiferent de mijloacele tehnice folosite de ţinte, sau de mijloacele prin care acestea încearcă să îşi ascundă comunicaţiile. NSA are capabilităţi tehnice nemăsurate pentru a-ţi atinge scopul legal. În consecinţă, nu ar trebui să fie o surpriză faptul că agenţia noastră încearcă să contracareze metodele folosite de ţinte pentru a-şi ascunde activităţile. Dacă nu am face asta, ar însemna că nu ne facem treaba". 
 

×
Subiecte în articol: NSA Edward Snowden
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close