Antena 3 CNN Externe "Creierul" atentatelor de la metroul din Moscova, ucis de trupele speciale în Caucaz (VIDEO)

"Creierul" atentatelor de la metroul din Moscova, ucis de trupele speciale în Caucaz (VIDEO)

"Creierul" atentatelor de la metroul din Moscova, ucis de trupele speciale în Caucaz (VIDEO)
Sursa foto: Foto: Video News
22 Aug 2010   •   15:31

"Creierul" atentatelor din metroul de la Moscova a fost ucis. Forţele ruse de securitate au anunţat că organizatorul atacului terorist, aşa-numitul "Emir din Daghestan", a fost împuşcat mortal în Caucaz. Dublul atentat sinucigaş din metrou a făcut 40 de victime, la sfârşitul lunii martie.

Magomed Ali Vagabov, aflat de doi ani pe lista extremiştilor musulmani urmăriţi în Rusia, a fost ucis după un schimb de focuri cu trupele speciale, într-un sat din Daghestan. Potrivit poliţiei, Vagabov şi alţi trei luptători islamişti au murit în incendiul casei lor, asediate de forţele guvernamentale.

Vagabov, proclamat "Emirul din Daghestan", era al doilea personaj în ierarhia insurgenţilor musulmani din Caucazul de Nord.

El avea relaţii foarte apropiate cu una din teroristele sinucigaşe din metroul de la Moscova, cu care, potrivit televiziunii publice ruse, ar fi fost chiar însurat. Familia femeii afirmă, însă, că ea nu era căsătorită.

Un alt lider extremist, aşa-numitul "Emir din Groznîi", a fost ucis, în capitala Ceceniei, într-o operaţiune în care trei poliţişti au fost răniţi.

În capitala Daghestanului, un poliţist a murit şi altul a fost rănit, iar într-o republică vecină au explodat două bombe, fără să facă victime. În ultimii ani, atacurile violente şi atentatele puse la cale de islamişti au devenit aproape zilnice în Caucazul de Nord. La rândul lor, forţele de securitate sunt adesea acuzate de încălcarea drepturilor omului, sub acoperirea luptei împotriva terorismului.



Antena 3

×
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close