Creştere alarmantă a numărului de cazuri de cancer de piele la persoane sub 40 de ani

de M.Z.    |    02 Apr 2012   •   22:40
Creştere alarmantă a numărului de cazuri de cancer de piele la persoane sub 40 de ani Foto: sanatate.bzi.ro

Numărul cazurilor de cancer de piele a înregistrat o creştere alarmantă în rândul persoanelor sub 40 de ani, în ultimele decenii în Statele Unite, arată un studiu apărut luni, potrivit AFP.

Cercetătorii au studiat informaţiile persoanelor cu vârste cuprinse între 18 şi 39 de ani, diagnosticate cu melanom între anii 1970 şi 2009. Ei au constatat că, în cursul acestei perioade, incidenţa cancerului a crescut de opt ori la tinere şi de patru ori la tineri.

Specialiştii spun că o cauză a acestui fenomen este frecventarea saloanelor de bronzat.

Medicii spun că, în general, riscul de melanom este mai mare la bărbaţi decât la femei, dar situaţia se schimbă în cazul tinerilor adulţi şi adolescenţi.

"Ne aşteptam la o creştere accentuată, aşa cum puseseră în evidenţă studii realizate anterior, dar am descoperit incidenţe ale bolii mai mari decât în statisticile Institutului naţional american pentru cancer (NCI), îndeosebi la tinerii între 20 şi 30 de ani", arată autorii studiului.

Ei consideră că explozia numărului de cancere de piele la tinerii adulţi se explică prin frecventarea crescută a saloanelor de bronzat, mai ales de către femei.

"Un studiu recent arată că persoanele care se aşează frecvent sub lampa de bronzat prezintă un risc cu 74% mai mare decât celelalte să dezvolte un melanom şi ştim că tinerele recurg mai des la bronzarea artificială decât tinerii", precizează dr. Jerry Brewer, dermatolog de la Clinica Mayo.

Deşi pe piaţă abundă informaţiile despre pericolele saloanelor de bronzat, femeile tinere continuă să meargă regulat.

x close