Antena 3 CNN Externe Crima care a pus pe jar Ucraina, aproape de o sentinţă. Vezi ce pedeapsă a fost pronunţată

Crima care a pus pe jar Ucraina, aproape de o sentinţă. Vezi ce pedeapsă a fost pronunţată

Crima care a pus pe jar Ucraina, aproape de o sentinţă. Vezi ce pedeapsă a fost pronunţată
Sursa foto: Foto: cripo.com.ua
de N.B.    |    29 Ian 2013   •   18:02

Sentinţa pentru cel mai răsunător caz din istoria Ucrainei postsovietice s-a comunicat în sala de judecată a unui tribunal din Kiev. Fostul general de poliţie, Oleksi Pukaci, a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru asasinarea jurnalistului de opoziţie Gheorghi Gongadze, în 2000, relatează Mediafax.

"Curtea a decis asupra necesităţii de a-l condamna pe Oleksi Pukaci la închisoare pe viaţă", potrivit textului citit de judecătorul Oleksandr Melnik în faţa presei. Avocatul său a anunţat că va face apel.
   
Oleksi Pukaci a ascultat sentinţa într-o cuşcă de fier, înconjurat de patru poliţişti cu cagule. Arestat în 2009, Oleksi Pukaci a recunoscut că l-ar fi strangulat pe jurnalistul Gheorghi Gongadze. El conducea, la momentul săvârşirii faptei, departamentul de investigaţii criminalistice din cadrul Ministerului de Interne.

Fostul general a asigurat totodată că nu a vrut decât să-şi intimideze victima, legându-i o curea la gât, dar pe care, accidental, a strâns-o prea mult, potrivit deciziei judecătoreşti.

Întrebările cu privire la cei care au ordonat această crimă încă generează controverse, apropiaţii victimei acuzându-l pe Leonid Kucima, preşedintele Ucrainei la acea vreme, care însă neagă orice implicare în acest caz.
   
Parchetul a demarat în martie 2011 urmărirea penală împotriva lui Kucima, pe baza interceptărilor telefonice realizate în secret de către o gardă de corp a preşedintelui ucrainean.
   
Pe întegistrări, o voce asemănătoare cu a lui Kucima, sugerează eliminarea jurnalistului, care a "întrecut limita". Justiţia ucraineană a pus capăt urmăririlor care-l vizau pe fostul preşedinte, argumentând că probele care-l puneau sub acuzaţie au fost obţinute ilegal.
   
Decesul lui Gheorghi Gongadze a provocat un scandal uriaş în Ucraina, în timp ce opoziţia l-a acuzat pe preşedintele Kucima.

×
Subiecte în articol: crima jurnalist asasinat Ucraina
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close