Antena 3 CNN Externe Crimeea: Ucraina va reclama Rusia la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga

Crimeea: Ucraina va reclama Rusia la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga

Crimeea: Ucraina va reclama Rusia la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    03 Apr 2014   •   07:49
Ucraina se pregăteşte să reclame Rusia la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga, în dosarul Crimeii, a anunţat ministrul de Externe ucrainean Andrii Deşciţa, aflat la Bruxelles.
 
"Noi considerăm în continuare Crimeea drept parte a teritoriului Ucrainei şi intenţionăm să reclamăm Rusia şi acţiunile sale în peninsulă la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga. Sperăm ca prin sprijin internaţional să putem întoarce Crimeea la Ucraina", a declarat Deşciţa la Bruxelles, unde se desfăşoară reuniunea miniştrilor de Externe din statele membre NATO, informează Ria Novosti, potrivit Agerpres.
 
Ministrul ucrainean a mai spus că autorităţile de la Kiev pregătesc în prezent un dosar şi strâng documentele necesare, proces care va mai dura.
 
Ca reacţie, Ministerul rus de Externe a apreciat ca lipsit de şansă un astfel de proces.
 
"Eu cred că nu sunt şanse pentru un astfel de proces, dar îmi este greu să comentez, nu ştim încă ce anume pregătesc ei (ucrainenii - n.r.)", a afirmat ministrul rus adjunct de Externe, Vasili Nebenzia.
 
Crimeea, peninsulă în Marea Neagră anexată la mijlocul lunii martie la Federaţia Rusă, a fost parte a Rusiei până în 1954, când a fost făcută cadou Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene de secretarul general de atunci, Nikita Hruşciov. 
 
Totuşi, trecerea acesteia de la o administraţie la alta a fost pur formală, întrucât era vorba de unul şi acelaşi stat - Uniunea Sovietică. 
 
În 1991, după destrămarea URSS, peninsula a rămas în componenţa Ucrainei, în conformitate cu înţelegerile de la Belovejskaia Puşcia, beneficiind de statut de republică autonomă.

×
Subiecte în articol: Crimeea Rusia Haga
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close