Antena 3 CNN Externe Critici internaţionale după evacuarea a 50 palestinieni din casele din Ierusalim

Critici internaţionale după evacuarea a 50 palestinieni din casele din Ierusalim

Critici internaţionale după evacuarea a 50 palestinieni din casele din Ierusalim
Sursa foto: ierusalim de est
03 Aug 2009   •   02:45

Poliţia israeliană a evacuat două familii palestiniene din Ierusalimul de Est în cursul zilei de duminică, pentru a permite apoi coloniştilor evrei să se mute în casele lor, ceea ce a atras criticile palestinienilor, ONU şi ale Departamentului de Stat al SUA.
Poliţia a forţat peste 50 de persoane să îşi părăsească casele din cartierul arab Şeic Jarrah, nota Chris Gunness, purtătorul de cuvânt al misiunii ONU pentru refugiaţii palestinieni.
Acesta amintea că ulterior coloniştii evrei au fost aduşi în casele evacuate.

Poliţia a justificat gestul printr-o decizie a Curţii Supreme care aprecia că locuinţele aparţineau evreilor, iar familiile arabe trăiau ilegal acolo.
Gunness a subliniat că respectivele familii locuiau acolo de peste 50 de ani.
Statutul Ierusalimului de Este este una din cele mai explozive chestiuni a conflictului israeliano-palestinian. Israel a preluat controlul acestuia în urma războiului din 67, moment din care a impulsionat prezenţa israelienilor în cartier, construind cartiere care acum adăpostesc circa 180.000 evrei. Palestinienii privesc Ierusalimul de Est ca fiind capitala viitorului lor stat.
Circa 270.00 de palestinieni trăiesc în Ierusalimul de Est, 35 procente din cei 760.000 de locuitori ai oraşului.
Comunitatea internaţională a făcut presiuni asupra Israelului să se abţină de la a evacua palestinieni şi a mai construi noi case în această zonă, deoarece afectează procesul de pace.
În plus, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Sta, Megan Mattson, aprecia că asemenea acţiuni în Ierusalimul de Est încalcă obligaţiile Israelului convenit în planul sprijinit de SUA.

Robert Serry, coordona special al ONU pentru procesul de pace din Orientul Mijlociu, aprecia de asemenea că evacuarea petrecută duminică este "total inacceptabilă."
Antena3.ro

×
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close