Antena 3 CNN Externe Criza din Ucraina schimbă lumea. Anunţul făcut de secretarul general al ONU

Criza din Ucraina schimbă lumea. Anunţul făcut de secretarul general al ONU

Criza din Ucraina schimbă lumea. Anunţul făcut de secretarul general al ONU
de O.P.    |    25 Mar 2014   •   09:44

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon i-a avertizat luni pe liderii internaționali că criza din Ucraina ar putea avea implicații profunde pentru integritatea unui tratat global proiectat să prevină răspândirea armelor nucleare, relatează Reuters.

Ucraina a renunțat la arsenalul ei nuclear din epoca sovietică în conformitate cu Memorandumul de la Budapesta din 1994, pe care l-a semnat împreună cu Marea Britanie, Statele Unite și Rusia. Acesta a oferit garanții suveranității Ucrainei în schimbul unui angajament, de atunci îndeplinit, că renunță la armele nucleare.
   
Rusia, cu toate acestea, a confiscat și anexat regiunea Ucrainei majoritar rusofonă Crimeea după răsturnarea președintelui prorus al Ucrainei în februarie, după mai multe luni de
proteste masive.
   
Luni, Ucraina a cerut trupelor sale rămase în Crimeea să părăsească peninsula după ce forțele ruse au invadat una dintre ultimele baze ale Kievului în regiunea Mării Negre.
   
Comentariile lui Ban sugerează îngrijorarea că evenimentele din Ucraina ar putea face unele țări mai reticente să renunțe la orice capacitate de arme nucleare sau ispiti pe altele să le urmeze, notează Reuters.
   

×
Parteneri
Cerul României, colorat de un fenomen rar. Imagini cu aurora boreală
x close