Antena 3 CNN Externe ”Criza gazelor s-a sfârșit” în Republica Moldova, anunță Maia Sandu

”Criza gazelor s-a sfârșit” în Republica Moldova, anunță Maia Sandu

Președinta Maia Sandu a declarat într-un interviu pentru Kommersant.ru că, odată cu semnarea noului contract între Moldovagaz și Gazprom, criza gazelor a luat sfârșit, dar Guvernul trebuie să decidă mai departe dacă este necesară, și pentru ce perioadă, extinderea stării de urgență în domeniul energetic.

”Criza gazelor s-a sfârșit” în Republica Moldova, anunță Maia Sandu
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    01 Noi 2021   •   14:24

Maia Sandu a spus că este mulțumită că noul contract a fost semnat și că Republica Moldova va avea gaze și după 1 noiembrie, „în condiții pe care Moldova le va putea îndeplini”.

„Tarifele vor crește, dar această creștere nu va fi atât de mare, cum ar fi fost la prețurile de azi”, a spus șefa statului. Potrivit Maiei Sandu, „problema” cea mai mare la negocierile cu Gazprom a fost prețul gazelor, dar și datoriile companiei Moldova-Gaz, care vor fi evaluate în cadrul unui audit, după care discuțiile privind restructurarea datoriilor vor continua.

Totodată, șefa statului a confirmat că gazele vor fi livrate ca și până acum, tranzitând Ucraina.

Delegația Republicii Moldova și reprezentanții Gazprom au semnat vinerea trecută, pe 29 octombrie, un nou contract valabil pentru cinci pentru livrarea de gaze. Vice-premierul Andrei Spînu, a anunțat anunțat sâmbătă că prețul pe care Republica Moldova îl va plăti Gazpromului pe luna noiembrie ar fi de circa 450 de dolari pentru mia de metri cubi de gaz și că acesta ar urma apoi să scadă treptată, fiind totodată corelat cu prețul gazelor pe piețel libere.

El a infirmat astfel informațille din presa rusă ce au indicat că prețul convenit ar fi cuprins unde între 500-600 de dolari pentru mia de metri cubi.

În luna octombrie Republica Moldova a primit cu circa o treime mai puţine gaze de la Gazprom şi acelea la un preţ de peste 790 de dolari pentru o mie de metri cubi. Totodată autorităţile au fost nevoite să adopte măsuri pentru a găsi resurse de alternativă utilizând o parte din rezervele de păcură şi cumpărând de la bursă gaze la preţuri spot.

×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close