Antena 3 CNN Externe Criza gazelor: Bulgaria ameninţă cu repornirea unui reactor de la Kozlodui

Criza gazelor: Bulgaria ameninţă cu repornirea unui reactor de la Kozlodui

Criza gazelor: Bulgaria ameninţă cu repornirea unui reactor de la Kozlodui
06 Ian 2009   •   14:07

După decizia Rusiei de a sista livrările de gaze naturale către mai multe state, preşedintele bulgar, Ghiorghi Părvanov, a declarat că Bulgaria trebuie să înceapă imediat pregătirile pentru repornirea reactorului 3 de la centrala nucleară Kozlodui, anunţă novinite.com.
"Într-o astfel de situaţie de criză - şi nu poate exista o criză mai importantă decât aceasta - avem dreptul să pornim cele două reactoare. Conform informaţiilor pe care le-am primit în ultimele zile, acest lucru poate fi făcut în cazul reactorului 3 de la Kozlodui. Pentru repornirea reactorului, 4 mai sunt necesare lucrări", susţine Părvanov, adăugând că acesta poate fi repornit peste aproximativ o lună.
Ghiorghi Părvanov susţine că reactorul 3 de la Kozlodui, unul dintre cele două reactoare închise la începutul anului 2006, în baza unui acord între Bulgaria şi UE, poate fi repornit în conformitate cu prevederile articolului 36 al Acordului de aderare la Uniunea Euorpeană. Potrivit acestui articol, reactoarele închise pot fi repornite temporar în cazul unei situaţii de criză.
"Sper că disputa dintre Rusia şi Ucraina poate fi rezolvată până atunci. Dar, dacă acest lucru nu se întâmplă (...), mă aştept ca partenerii noştri europeni să fie înţelegători şi să nu se opună unei astfel de acţiuni din partea noastră", a mai precizat preşedintele bulgar.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Bulgaria reactor Rusia Ucraina livrari de gaze
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close