Antena 3 CNN Externe Criza gazelor în Europa. Bulgaria închide şcolile, Ungaria limitează consumul, Croaţia decretează "stare de urgenţă"

Criza gazelor în Europa. Bulgaria închide şcolile, Ungaria limitează consumul, Croaţia decretează "stare de urgenţă"

Criza gazelor în Europa. Bulgaria închide şcolile, Ungaria limitează consumul, Croaţia decretează "stare de urgenţă"
07 Ian 2009   •   21:27

După decizia Rusiei de a opri total livrarea de gaze naturale către Ucraina, şi implicit către Europa, mai multe state de pe continent au anunţat măsuri de urgenţă în acest sens.
În cazul României, ministrul Economiei, Adriean Videanu, a instituit situaţia de urgenţă în sectorul energetic.
Vă prezentăm în continuare situaţia în ţările europene.
Vedeţi lista localităţilor din România afectate de criza gazelor.
Vedeţi lista statelor afectate de oprirea livrărilor de gaz rusesc.

BULGARIA
Autorităţile bulgare au închis 127 de şcoli din cauza crizei gazelor. Elevii au fost trimişi în mod oficial acasă, după ce funcţionarea sistemului lor de încălzire a fost redusă, ca urmare a sistării livrărilor de gaze din Rusia prin Ucraina, anunţă Mediafax.
Daniel Valcev, ministrul Educaţiei, a emis un ordin potrivit căruia toate şcolile din zonele în care temperaturile au scăzut sub o anumită valoare vor intra în vacanţă. Monitorizarea temperaturii se va realiza zilnic în şcolile din Bulgaria. În şcolile în care cursurile au fost întrerupte, elevii vor fi nevoiţi să vină sâmbăta la şcoală pentru a recupera.
UNGARIA
Producătorul auto Suzuki şi-a oprit miercuri producţia de la uzina din Ungaria, după ce autoriţile de la Budapesta au restricţionat consumul de gaze al consumatorilor industriali, potrivit declaraţiilor purtătorului de cuvânt al companiei, Viktoria Ruska. Suzuki se numără printre cei mai importanţi exportatori ai Ungariei.
Totuşi, producţia ar putea fi reluată de luni, a spus Viktoria Ruska, citată de agenţia ungară de ştiri MTI. Livrările de gaz rusesc către Ungaria, prin Ucraina, au fost sistate total, de marţi, nefiind reluate până în prezent.
AUSTRIA
Mai multe centrale au început să funcţioneze pe bază de păcură. Potrivit ministrului Economiei, Reinhold Mitterlehner, aprovizionarea cu gaze naturale a locuinţelor şi companiilor este asigurată pentru trei luni. Austria dispune de rezerve de 1,7 miliarde de metri cubi de gaze naturale.
SERBIA
Serbia şi-a orientat toată producţia locală de 1 milion de metri cubi de gaze naturale către "consumatorii prioritari", a declarat directorul Srbijagas, Dusan Bajatovici. Guvernul a ordonat deja alimentarea cu păcură a centralelor de încălzire urbane. Având în vedere faptul că în mai multe oraşe din Serbia nu există posibilitatea tehnică de a trece la alţi combustibili, ministrul a cerut cetăţenilor din aceste locuri la utilizarea raţională a energiei.
CROAŢIA
Guvernul de la Zagreb a decretat miercuri ?starea de urgenţă? în Croaţia, măsură care implică restricţii pentru marii consumatori industriali. Aceştia vor funcţiona la nivelul de mentenanţă. Autorităţile au declarat însă că cetăţenii croaţi sunt în deplină siguranţă şi vor primi cantităţile de gaz necesare. Potrivit unui oficial de la Zagreb, autorităţile croate pot garanta timp de trei săptămâni, prin mijloace proprii, aprovizionarea consumatorilor casnici, a spitalelor, şcolilor şi a altor instituţii publice.
GRECIA
Aprovizionarea cu gaze naturale a locuinţelor este asigurată, însă, în cazul în care livrările nu vor fi reluate până duminică, autorităţile ar putea decide reducerea livrărilor pentru industrie, a anunţat compania naţională Public Gaz Corporation.
POLONIA
Guvernul liberal de la Varşovia a adoptat marţi o decizie prin care va aprovizionarea cu gaze a consumatorilor industriali poate fi limitată în cazul agravării situaţiei, în prezent stabilă datorită importurilor via Belarus.
BOSNIA
Această ţară este în totalitate dependentă de importurile de gaze din Rusia. Bosnia a anunţat restricţii de consum, iar la Sarajevo, sistemul municipal de încălzire foloseşte, începând de marţi, surse alternative, inclusiv păcură. Cu toate acestea, o treime din populaţie a petrecut noaptea de marţi spre miercuri fără a beneficia de încălzire.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Bulgaria scoli inchise
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close