Antena 3 CNN Externe Criza imigranţilor cuprinde şi Danemarca

Criza imigranţilor cuprinde şi Danemarca

Criza imigranţilor cuprinde şi Danemarca
Sursa foto: Foto: Agerpres/ EPA
de M.Z.    |    10 Sep 2015   •   08:54

Valul refugiaţilor a ajuns în Danemarca, unde a blocat, temporar, traficul feroviar şi rutier. Autorităţile daneze au oprit câteva trenuri internaţionale pentru a-i înregistra pe migranţii de la bord. 

 
Aceştia au refuzat, însă, să coboare din vagoane deoarece voiau să-şi continue călătoria spre Suedia, ţară care le oferă condiţii mai bune de trai. 
 
După un drum chinuitor prin toată Europa, în care şi-au pus uneori şi viaţa în pericol, sute de refugiaţi au ajuns cu trenul în Danemarca. Acolo vagoanele urmau să fie îmbarcate pe feribot. Dar trenurile au fost oprite din dispoziţia autorităţilor de la Copenhaga.
 
Dar migranţii nu doreau să fie înregistraţi în Danemarca, unde guvernul de centru-dreapta a redus cu 50 la sută alocaţiile pentru solicitanţii de azil. Aşa că au refuzat să coboare din vagoane şi şi-au proclamat, prin mesaje scrise pe hârtie, dorinţa de a ajunge în Suedia. Atât traficul feroviar cât şi circulaţia feriboturilor au fost serios perturbate. 
 
Autorităţile au închis şi şoseaua deoarece alte sute de migranţi disperaţi porniseră pe jos spre frontiera suedeză, aflată la 350 de kilometri. 
 
Situaţia putea deveni tensionată, deoarece în gară s-au adunat simpatizanţi ai refugiaţilor, care au manifestat în sprijinul acestora.
 
În cele din urmă, autorităţile daneze, care oricum se străduiesc să reducă numărul solicitanţilor de azil, au renunţat să-i înregistreze pe migranţi. Aceştia au putut coborî din vagoane fără teama că vor fi opriţi în Danemarca. 
 
Poliţiştii au închis ochii şi când localnicii au îmbarcat, în propriile lor maşini, familii de refugiaţi pentru a-i duce la destinaţia visată de ei. Suedia a primit, anul trecut, peste 80.000 de solicitanţi de azil, cel mai mare număr din Europa, raportat la populaţie. 

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close