Antena 3 CNN Externe Criză politică în Cehia. Deputaţii au aprobat dizolvarea Legislativului

Criză politică în Cehia. Deputaţii au aprobat dizolvarea Legislativului

Criză politică în Cehia. Deputaţii au aprobat dizolvarea Legislativului
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
de M.Z.    |    20 Aug 2013   •   19:23
Camera inferioară a Parlamentului din Cehia se va dizolva, după ce deputaţii au votat, marţi, în favoarea acestei decizii, deschizând astfel calea organizării de alegeri anticipate în toamnă.

Decizia a fost luată pentru a pune capăt crizei provocate de retragerea încrederii Guvernului de centru-dreapta condus de Petr Necas, potrivit AFP.
 
Un număr de 140 de deputaţi au votat "pentru" dizolvarea Camerei inferioare a Parlamentului, iar pentru ca măsura să fie adoptată era nevoie de o majoritate de trei-cincimi, adică 120 de voturi din totalul de 200.
 
În favoarea dizolvării Camerei Deputaţilor au votat parlamentarii social-democraţi (CSSD), comuniştii (KSCM), deputaţii formaţiunii Afaceri Publice (VV) şi ai partidului de dreapta TOP 09. Deputaţii partidului de dreapta ODS, din care face parte premierul în exerciţiu Petr Necas, au ieşit din sală înaintea votului.

Votul survine după ce Camera deputaţilor a refuzat să aprobe un guvern de experţi condus de economistul Jiri Rusnok. Acest cabinet, condus de economistul de stânga, a fost numit de preşedintele Milos Zeman la 10 iulie pentru a-l înlocui pe cel de dreapta al lui Petr Necas, căzut în iunie după arestarea spectaculoasă a colaboratoarei şi amantei sale, Jana Nagyova, sub acuzaţii de corupţie. 
 
Data următoarelor alegeri legislative în Republica Cehă era în mod normal mai 2014. Constituţia Republicii Cehe prevede că alegerile anticipate trebuie organizate în termen de 60 de zile de la validarea dizolvării Parlamentului de către preşedinte.

Preşedintele Milos Zeman, liderul forţelor de stânga din Cehia, a anunţat de săptămâna trecută că alegerile legislative ar putea avea loc pe 25 - 26 octombrie. Decizia privind data scrutinului va putea fi luată după ce Zeman va avea consultări cu liderii principalelor partide. Constituţia prevede un termen de 60 de zile.

 
 

×
Subiecte în articol: Cehia alegeri anticipate
Parteneri
Motivul pentru care prezentatorii Antena 3 CNN au purtat un bujor roșu în piept
x close