Antena 3 CNN Externe Croația a aderat la spațiul Schengen și a adoptat moneda euro, în prima zi din 2023

Croația a aderat la spațiul Schengen și a adoptat moneda euro, în prima zi din 2023

La miezul nopții, Croația a spus adio monedei sale, kuna, pentru a deveni cel de-al 20-lea membru al zonei euro. În același timp, a devenit cel de-al 27-lea stat care a aderat la spațiul Schengen.

Croația a aderat la spațiul Schengen și a adoptat moneda euro, în prima zi din 2023
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    01 Ian 2023   •   10:05

Croația a adoptat moneda euro și a aderat la spațiul Schengen de liberă circulație, două etape importante pentru țara din Balcani care a aderat la UE în urmă cu aproape un deceniu. 

Ziarele locale, citate de AFP, au salutat cele două evenimente, cotidianul Vecernji List numindu-le "încununarea aderării la UE" pentru Croația, unde se așteaptă ca președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să participe astăzi la eveniment. 

Țara, care a intrat în UE în iulie 2013, și-a declarat independența față de Iugoslavia în 1991, iar conflictul care a urmat (1991-1995) s-a soldat cu aproximativ 20 000 de morți.

Liderii croați subliniază în mod regulat beneficiile pe care cred că cele 3,9 milioane de compatrioți ai lor le vor obține prin aderarea la zona euro și la spațiul Schengen. Experții spun că trecerea la euro va contribui la protejarea economiei croate, una dintre cele mai slabe din UE, de inflația în creștere, de o criză energetică severă și de insecuritatea geopolitică de la invadarea Ucrainei de către Rusia la 24 februarie.

În noiembrie, inflația a ajuns la 13,5% în Croația, față de 10% în zona euro. Țările est-europene care sunt membre ale UE, dar care nu au aderat la euro, cum ar fi Polonia și Ungaria, s-au dovedit și mai vulnerabile la inflație. Pentru guvernatorul băncii centrale croate (Banca Națională a Croației, HNB), Boris Vujcic, renunțarea la kuna, care a fost introdusă în 1994, este "singura politică rezonabilă".

La rândul lor, croații au sentimente amestecate: deși salută, în general, încetarea controalelor la frontieră, schimbarea monedei inspiră neîncredere. În ultimele zile, oamenii au stat la cozi la bănci și la bancomate pentru a retrage bani, temându-se de probleme cu banii lichizi în urma perioadei de tranziție.

Guvernatorul băncii centrale a retras în mod simbolic euro de la un bancomat din Zagreb. Mulți croați se tem că introducerea monedei euro va duce la creșterea prețurilor.

De asemenea, la miezul nopții, ministrul de interne Davor Bozinovic și ministrul sloven al administrației publice, Sanja Ajanovic Hovnik, au participat la o scurtă ceremonie la un punct de trecere a frontierei, unde a fost ridicată o barieră de ambele părți ale frontierei. 

Anul acesta, Croația a primit de 4 ori mai mulți turiști decât locuitori, iar aderarea la spațiul Schengen va da un impuls acestui sector. Cozile lungi la granițele cu vecinii din UE - Slovenia și Ungaria - vor fi de domeniul trecutului. 

Astăzi, 73 de puncte de trecere a frontierei sunt închise. 

În aeroporturi, schimbarea va avea loc pe 26 martie, din motive tehnice. În același timp, situația de la frontierele Croației cu vecinii săi din afara UE - Bosnia, Muntenegru și Serbia - nu se va schimba aproape deloc: Croația aplică deja normele Schengen în aceste zone.

×
Subiecte în articol: Croatia spatiul Schengen euro
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close