Antena 3 Externe Cronologia asasinării lui Jamal Khashoggi, prezentată de Recep Erdogan

Cronologia asasinării lui Jamal Khashoggi, prezentată de Recep Erdogan

23 Oct 2018   •   15:52
Cronologia asasinării lui Jamal Khashoggi, prezentată de Recep Erdogan

Preşedintele turc, Recep Tayyip Edogan, a asigurat marţi că jurnalistul opozant saudit Jamal Khashoggi, care a dispărut cu trei săptămâni în urmă odată ce a intrat în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, a fost victima unui asasinat premeditat, relatează agenţia EFE. 

Erdogan a prezentat cronologia acestei operaţiuni, despre care a spus că a fost una planificată, conform 'indiciilor solide' de care dispun până în prezent autorităţile turce. 

Vineri, 28 septembrie: 
- ora locală 11.50: Khashoggi intră în consulatul saudit din Istanbul pentru a rezolva probleme legate de nişte acte necesare în vederea căsătoriei sale cu iubita sa turcoaică Hatice Cengiz. Dar i s-a spus că trebuie să revină într-o altă zi la consulat. Imediat după prima sa vizită, mai mulţi angajaţi ai consulatului pleacă în Arabia Saudită. 

Luni, 1 octombrie: 
- ora locală 16.40: un grup format din trei saudiţi ajunge la Istanbul cu un avion de linie şi vine la consulat.
- În aceeaşi zi, o echipă a consulatului pleacă în recunoaştere în pădurea Belgrad şi în regiunea Yalova, ambele în apropiere de Istanbul. 

Marţi, 2 octombrie: 
- ora locală 01.45: o altă echipă formată din alţi trei saudiţi aterizează la Istanbul tot cu o cursă de linie şi se cazează la un hotel. 
- În aceeaşi zi sosesc cu un avion privat încă nouă saudiţi, unii dintre ei generali, şi toţi merg la un alt hotel. 
- Personalul consulatului Arabiei Saudite este reţinut într-o încăpere, sub pretextul unei inspecţii. Personalul reşedinţei consulului general primeşte zi liberă, cu aceeaşi explicaţie. 
- Între orele locale 09.50 şi 11.00: Cei 15 saudiţi se reunesc în consulat, unde vin separaţi. 
- Hard-ul sistemului de camere de supraveghere este scos din funcţiune. 
- ora locală 11.50: Khashoggi primeşte un apel telefonic de la consulat pentru a confirma întâlnirea sa acolo în aceeaşi zi. 
- ora locală 13.08: sosit direct de la Londra, Khashoggi intră în consulat, dar o lasă pe iubita sa Hatice Cengiz să-l aştepte afară. 
- ora locală 17.50: Hatice Cengiz alertează autorităţile turce că Jamal Khashoggi este reţinut în consulat sau că se întâmplă ceva acolo. Poliţia turcă începe o investigaţie şi, după examinarea imaginilor de pe camerele de supraveghere din împrejurimi, constată că Jamal Khashoggi nu a ieşit din consulat. 
- ora locală 18.20: şase dintre cei 15 saudiţi identificaţi de serviciile secrete turce părăsesc Turcia la bordul unui avion privat. 
- ora locală 22.50: alţi şase dintre aceşti 15 pleacă şi ei din Turcia tot cu un avion privat. 
- Un bărbat ce pare a fi Khashoggi, şi care poartă hainele acestuia, se plimbă prin Istanbul împreună cu un alt bărbat saudit. Amândoi părăsesc Turcia în aceeaşi zi cu un avion de linie.

×

Rămâi la curent cu ce se întâmplă în lume şi când stai pe Facebook. Urmăreşte pagina Ştiri Externe!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close