Antena 3 CNN Externe Crucișătorul "Moscova" s-ar fi scufundat în Marea Neagră cu două focoase nucleare la bord

Crucișătorul "Moscova" s-ar fi scufundat în Marea Neagră cu două focoase nucleare la bord

Moscova, nava amiral a flotei ruse de la Marea Neagră, s-a scufundat joi în apropierea portului Sevastopol. Experții și analiștii avertizează acum că nava de război ar fi putut transporta două focoase nucleare.

Crucișătorul "Moscova" s-ar fi scufundat în Marea Neagră cu două focoase nucleare la bord
Sursa foto: Twitter/ Visegrád 24
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Apr 2022   •   17:50

Moscova, un crucișător cu rachete ghidate din epoca sovietică, s-a scufundat în apropiere de portul Sevastopol, joi, după ce Ucraina a declarat că a lovit nava cu două rachete de croazieră. Astăzi, Mykhailo Samus, directorul unui think-tank militar din Lviv; Andriy Klymenko, redactor la Black Sea News; și ziarul ucrainean Defense Express au avertizat cu toții că Moscova ar fi putut transporta două focoase nucleare concepute pentru a fi montate pe rachetele sale ”carrier killer” P-1000, scrie Daily Mail.

Dacă este adevărat, pierderea focoaselor în Marea Neagră ar putea declanșa un incident „Broken Arrow” - argou militar american pentru accidente potențial letale care implică arme nucleare.

"La bordul Moscovei ar putea fi focoase nucleare - două unități", a spus Samus, în timp ce Klymenko a cerut altor națiuni de la Marea Neagră - Turcia, România, Georgia și Bulgaria - să insiste asupra unei explicații. — ”Unde sunt aceste focoase? Unde erau când muniția a explodat', a întrebat el.

Între timp, Ilya Ponomarev, un politician exilat din Rusia pentru că s-a opus anexării Crimeei de către Putin în 2014, a spus că doar 58 din cei 510 de membri ai echipajului au fost găsiți de atunci - sugerând că 452 de oameni s-au scufundat cu nava, într-o pierdere amară pentru armata lui Vladimir Putin.

Rusia susține că toți marinarii de la bordul navei au fost ”evacuați cu succes”, dar un videoclip filmat la Sevastopol peste noapte arată zeci de mașini care se presupune că le aparțineau sunt încă parcate în port - sugerând că proprietarii lor nu s-au întors să le ridice.

În altă parte astăzi, în presa ucraineană au început să circule zvonuri că amiralul Igor Osipov - comandantul flotei ruse de la Marea Neagră, pe care o conducea Moscova - a fost arestat din cauza acestui incident.

Moscova a avut probleme în noaptea de miercuri, când a navigat la aproximativ 60 de mile în largul coastei Odesei, cel mai mare port și principală bază navală din Ucraina. Armata ucraineană a declarat că a fost lovită cu două rachete de croazieră Neptune, trase de o baterie de coastă.

Moscova a spus doar că nava a suferit un incendiu și o explozie înainte ca marina sa să încerce să remorcheze nava înapoi la Sevastopol, dar în timpul operațiunii s-a scufundat în mare agitată. Locația exactă a epavei este necunoscută.

Pierderea Moscove, nava amiral a flotei ruse de la Marea Neagră, este o victorie uriașă de propagandă pentru Kiev, precum și o altă pierdere jenantă pentru armata lui Putin.

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close