Antena 3 CNN Externe Cu doi ani în urmă câştigau mii de dolari, acum mănâncă la cantinele sociale. Românii din Italia, îngenuncheaţi de criză, tot nu vor să vina în ţară

Cu doi ani în urmă câştigau mii de dolari, acum mănâncă la cantinele sociale. Românii din Italia, îngenuncheaţi de criză, tot nu vor să vina în ţară

Cu doi ani în urmă câştigau mii de dolari, acum mănâncă la cantinele sociale. Românii din Italia, îngenuncheaţi de criză, tot nu vor să vina în ţară
de O.P.    |    29 Mar 2012   •   06:03

Jumătate dintre cei care mănâncă gratuit la centrele de binefacere din Milano sunt români. Cei mai mulţi sunt cei care au rămas fără locuri de muncă din cauza crizei economice.  Însă vin şi cei lucrează foarte puţin iar banii câştigaţi nu le ajung pentru masă şi casă. Chiar dacă au ajuns să supravieţuiască din mila Bisericii Catolice, ei nu vor nici acum să se întoarcă acasă în România.

Peste 10.000 de români sunt înregistraţi, în prezent, la serviciile de asistenţă ale centrelor catolice din Milano. La cantina săracilor din piaţa Tricolore, românii sunt chiar cei mai numeroşi.

Printre românii care frecventează cantina din centrul oraşului este şi Simona, o doamnă din Focşani,venită la muncă în Italia încă de acum 18 ani.

În aceeaşi situaţie este şi Iulian, nevoit să mănânce şi să se spele la centrul de ajutor "Sfântul Francesco", deoarece de când a venit în Italia, acum 7 luni, nu a găsit niciun loc de muncă.

Românii sunt, în general, mulţumiţi de mâncarea de la centrele catolice, dar uneori tânjesc după bucatele de acasă.

Pentru a putea beneficia de serviciile centrelor catolice, fiecare persoană trebuie să prezinte un document de identitate, chiar şi expirat, în urma căruia i se eliberează un card. Acesta îi asigură masa gratuită, acces la duş o dată pe săptămână, haine de schimb o dată pe lună şi vizite medicale în cazul unor probleme de sănătate.

În ultimii 15 ani, numai centrul „Sfântul Francesco" a înregistrat aproape 35.000 de români, dintre care 70% bărbaţi iar ceilalţi femei si copii.



×
Subiecte în articol: Biserica Catolica
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close