Antena 3 CNN Externe Un cub de aur pur, în valoare de peste 11 milioane de dolari, lăsat într-un parc din New York

Un cub de aur pur, în valoare de peste 11 milioane de dolari, lăsat într-un parc din New York

Un artist german a creat un cub din aur pur și l-a lăsat în mijlocul celui mai mare spațiu verde din Manhattan, Central Park din New York. Cubul cântărește în jur de 185 de kilograme și are o valoare de 11,7 milioane de dolari.

Un cub de aur pur, în valoare de peste 11 milioane de dolari, lăsat într-un parc din New York
Sursa foto: Twitter/ ascarl putinnty
de Cerasela Stafie    |    04 Feb 2022   •   15:26

A fost o cascadorie publicitară, pentru a atrage atenția asupra unei noi criptomonede, care a fost lansată în același timp. Făcut din aur fin pur, de 24 de carate și cântărind în jur de 185 de kilograme, Niclas Castello a avut nevoie de mai mult de 4.500 de ore pentru a-l crea. Cubul este gol în interior.

Lucrarea unică a fost dezvoltată pentru a atrage publicitatea propriei monede criptografice a artistului, cunoscută drept „Moneda Castello”. ”Niciodată în istoria umanității nu a fost turnată o cantitate atât de enormă de aur într-un singur obiect pur. Aurul – metalul etern. Simbol al soarelui, al luminii, al binelui”, a scris Castello.

Opera de artă, numită Castello CUBE, a fost fabricată în Turntoria de Artă H. Rüetschi din Aarau, Elveția și a necesitat crearea unui cuptor lucrat manual care să fie suficient de mare pentru a susține volumul de aur. Cuptorul a fost încălzit suficient pentru a topi lingouri de aur, la 1.100 de grade Celsius.

Niclas Castello a finanțat opera prin prevânzarea unei catități suficiente de monede digitale. El a subliniat raritatea cubului ca obiect de artă expunându-l doar pentru o singură zi și promițând că nu va fi vândut.

O echipă de securitate a fost staționată în apropierea Naumburg Bandshell, în partea de sud a parcului, pentru a veghea asupra cubului, în cazul în care cineva încearcă să sustragă opera prețioasă de artă.

Cubul a fost înconjurat constant de spectatori. Unii dintre ei veniseră să vadă arta, iar alții au fost atrași de mulțimea de oameni în sine. ”Îmi place un grup de oameni care se uită la o cutie”, a spus Isabel Robin, actor și ghid turistic.

Ultima dată când newyorkezii au văzut o bucată atât de mare de aur în public a fost în 2016-2017, când Maurizio Cattelan și-a instalat toaleta din aur de 18 karate, „America”, la Muzeul Guggenheim. 

Unii oameni au fost impresionați: ”reflecțiile sunt incredibile”, a spus Brigitte Bentele pentru New York Times. ”Punerea lui acolo în zăpadă pare cu adevărat inspirată”.

Cu toate acestea, cei mai mulți au considerat structura o risipă, având în vedere nivelul în creștere al sărăciei și lipsei de adăpost în New York City.

”Cubul de aur de 11,7 milioane de dolari care se află în Central Park ar trebui să fie topit, iar veniturile ar trebui să meargă către săraci și oameni fără locuințe”, a spus unul dintre cei care au văzut opera de artă

”Poți să faci mult mai multe lucruri bune cu 11 milioane de dolari decât să arunci un cub de aur în Central Park și apoi să vinzi nft-uri și cripto, după ce ți-ai pus numele în pălăria oamenilor bogați, cum ar fi, nu știu, plătești pentru infrastructura îngrozitoare”, a comentat un internaut, pe Twitter.

Istoricul de artă, dr. Dieter Buchhart, spune că acest cubul este  ”unic în istoria artei”, deoarece nu existau modele cu privire la modul în care ar putea fi creat un astfel de obiect.

”Cubul poate fi văzut ca un fel de comunicat între un ecosistem cultural în curs de dezvoltare din secolul 21 bazat pe cripto și lumea antică în care aurul domnea suprem”, a declarat galeristă Lisa Kandlhofer pentru ArtNet.

×
Subiecte în articol: cub aur parc New York artist
Parteneri
Mărturia unui pacient care a supravieţuit la ATI din Spitalul Pantelimon
x close