Antena 3 CNN Externe Cubanezii se înghesuie să călătorească în afara ţării

Cubanezii se înghesuie să călătorească în afara ţării

Cubanezii se înghesuie să călătorească în afara ţării
16 Aug 2015   •   23:09

Numărul călătoriilor cetățenilor cubanezi în străinătate a crescut cu 23,7% în 2014 comparativ cu 2013, an în care guvernul lui Raul Castro a pus capăt restricțiilor de ieșire din țară vechi de jumătate de secol, a anunțat duminică presa cubaneză, preluată de Agerpres.

Anul trecut, cubanezii au efectuat 355.000 de călătorii în străinătate, comparativ cu 287.000 în 2013, conform Biroului Național de Statistică, citat de cotidianul Juventud Rebelde.

Numărul călătoriilor efectuate din motive "non-profesionale" a crescut la rândul său cu 66,7% comparativ cu 2012, conform aceleiași publicații.

Cubanezii au dreptul să călătorească în străinătate începând din ianuarie 2013 în virtutea unei reforme a legii imigrației adoptate de președintele Raul Castro. Permisele de ieșire și invitațiile din străinătate, costisitoare și altădată indispensabile, au devenit simple amintiri neplăcute.

Biroului Național de Statistică nu a publicat date despre destinațiile preferate de cubanezi. Viza rămâne o precondiție pentru cubanezi în numeroase țări, dar sunt și state care nu o solicită, cum ar fi Rusia, Mongolia și mai multe insule din Caraibe.

Numărul imigranților cubanezi din SUA a crescut de asemenea semnificativ după anunțul privind dezghețarea relațiilor dintre cele două țări la sfârșitul lui 2014. Începând din 1966, o lege oferă facilități de instalare în SUA pentru imigranții cubanezi, care pot astfel să primească oferte de lucru și să obțină o reședință permanentă după un an.

Cetățenii nici unui alt stat nu beneficiază de acest privilegiu, iar cubanezii par a se teme că l-ar putea pierde. Conform Departamentului Vamal american, 9.371 de imigranți cubanezi au intrat pe teritoriul american între ianuarie și martie, ceea ce înseamnă o creștere de 118% comparativ cu aceeași perioadă din 2014.

×
Subiecte în articol: Cuba calatorii
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close