Antena 3 CNN Externe Cum a murit Muammar Gaddafi: executat în numele democraţiei sau în urma rănilor din luptă?

Cum a murit Muammar Gaddafi: executat în numele democraţiei sau în urma rănilor din luptă?

Cum a murit Muammar Gaddafi: executat în numele democraţiei sau în urma rănilor din luptă?
Sursa foto: Foto: liveleak.com
25 Oct 2011   •   11:35

Cum a murit Muammar Gaddafi? A murit în urma rănilor pe care le-a suferit în luptă sau fost executat de revoluţionarii care l-au prins? Istoria ne arată că dictatorii sfârşesc prin a fi executaţi la puţin timp după ce sunt capturaţi. Totuşi, ce s-a întâmplat cu fostul lider libian?

O înregistrare video cu momentul capturării lui Muammar Gaddafi de către revoluţionari în oraşul libian Misrata a fost recent dată publicităţii. Înregistrat cu telefonul mobilul, clipul arată cum fostul dictator libian este capturat de rebelii şi supus la chinuri de către aceştia imediat după ce a fost descoperit în canalizarea în care se ascundea.

Revoluţionarii din oraşul Misrata l-au găsit ascunzându-se într-un şanţ după ce NATO a bombardat un convoi care încerca să îl transporte pe Gaddafi afară din oraşul vecin, Sirt.

Jurnaliştii de la glopalpost.com au făcut o reconstituire a momentelor prin care a trecut Gaddafi de când a fost capturat până la moartea sa, care a survenit la scurt timp după aceea.

Aceste momente sunt extrem de dezbătute pentru că în acest interval s-au petrecut evenimentele care au dus la moartea violentă a lui Gaddafi.

În momentul capturării sale, fostul dictator apare pe înregistrare plin de sânge pe faţă, dar în mod cert în viaţă.

Potrivit declaraţiilor oficiale ale Guvernului Naţional de Tranziţie, Gaddafi ar fi murit în urma rănilor pe care le-a suferit în luptă, dar alte mărturii susţin că a fost ucis de cei care l-au capturat.

Înregistrarea video pare a sugera că ultima variantă este cea veridică. La un moment dat, un prim plan cu Gaddafi îl arată sângerând de la o rană la nivelul scalpului, dar nu este clar dacă este vorba de o rană prin împuşcare la nivelul capului.

Mai târziu, imaginile arată cum este urcat într-o maşină de rebelii care ţipă şi se bucură în jurul său. În acest moment, Gaddafi pare a avea dureri mari, dar este încă în viaţă.

Spre final, înregistrarea arată cum revoluţionarii îi târâie corpul gol pe stradă. Gaddafi pare a fi mort. Răni de glonţ în zona toracelui şi capului sunt mai clar vizibile.

Cum a murit Muammar Gaddafi?


Multe voci din Libia sunt de părere că moartea celui mai longeviv conducător al ţării africane permite demararea unui nou început şi pune capăt violenţelor care au marcat naţiunea în perioada regimului Gaddafi.

Totuşi, sunt şi persoane care cred că execuţia sa, dacă aşa a murit fostul dictator, ar fi un început profund ne-democratic pentru o ţară ce încearcă să se îndepărteze de tacticile brutale ale lui Gaddafi.

Momentul capturării lui Gaddafi de către revoluţionari


Un detaliu tulburător referitor la capturarea lui Muammar Gaddafi este că fostul lider ar fi fost sodomizat în acele momente cu ceea ce pare un băţ. Potrivit altor surse, ar fi fost vorba de un cuţit sau o baionetă - Bicketti sau cuţit Becker (BKT).

Vezi mai jos fotografiile doveditoare.

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close