Antena 3 CNN Externe Cum au demonstrat ecologiştii că Franţa nu e pregătită pentru un atac terorist asupra centralelor nucleare

Cum au demonstrat ecologiştii că Franţa nu e pregătită pentru un atac terorist asupra centralelor nucleare

Cum au demonstrat ecologiştii că Franţa nu e pregătită pentru un atac terorist asupra centralelor nucleare
Sursa foto: Foto: prwatch.org
06 Dec 2011   •   08:44

Ecologiştii organizaţiei Greenpeace au dovedit, printr-o acţiune de mare răsunet, că instalaţiile nucleare din Franţa nu sunt atât de sigure cum susţine guvernul. Mai mulţi activişti s-au strecurat în incinta unor centrale atomice, până în apropierea reactoarelor. Administraţia a fost nevoită să controleze minuţios toate obiectivele nucleare din ţară, în căutarea altor eventuali intruşi.

Nouă militanţi Greenpeace au pătruns într-o centrală de lângă Paris, iar alţi doi - în altă instalaţie, din sudul ţării. Centrala de la Paris a fost aleasă pentru că în apropierea sa trăiesc zece milioane de oameni, iar un eventual act de terorism ar avea urmări catastrofale.

Concernul francez de electricitate susţine, totuşi, că militanţii au fost imediat depistaţi şi nu s-au apropiat de zonele protejate. Cu toţii au fost reţinuţi şi predaţi poliţiei.

Greenpeace consideră că a demonstrat ceea ce dorea: că Franţa nu este pregătită pentru un atac terorist asupra centralelor nucleare şi nici pentru un dezastru natural de genul celui de la Fukushima.

Preşedintele Nicolas Sarkozy a calificat acţiunea drept "destul de iresponsabilă", dar ministrul de interne a recunoscut "deficienţe" în sistemul de securitate al centralelor. Franţa este ţara cea mai dependentă de instalaţiile nucleare, care asigură 75 % din necesarul de energie electrică al ţării.




×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close