Antena 3 CNN Externe Cum încearcă autorităţile din Mexic să dezarmeze populaţia. Metoda se loveşte de scepticism şi în rândul oficialilor

Cum încearcă autorităţile din Mexic să dezarmeze populaţia. Metoda se loveşte de scepticism şi în rândul oficialilor

Cum încearcă autorităţile din Mexic să dezarmeze populaţia. Metoda se loveşte de scepticism şi în rândul oficialilor
Sursa foto: Foto: thecuttingedgenews.com
28 Dec 2012   •   20:22

Autorităţile din Mexico au recurs la un troc cu intenţii paşnice la acest sfârşit de an, oferind biciclete, cutii cu alimente, tablete electronice sau bani în schimbul armelor, cu scopul de a dezarma locuitorii din Iztapalapa, un cartier periculos din sudul oraşului, informează AFP.
   
În curtea din faţă a Bisericii Domnului de la Cuevita, aproximativ 60 de persoane, cu arme în mâini, stau la rând în faţa unui punct de colectare pentru a le vinde poliţiştilor şi militarilor.
   
"Am adus un revolver Smith 32 de colecţie, împodobit cu fildeş... Aparţine străbunicului, care a fost revoluţionar", spune Francisco Aro, în vârstă de 53 de ani. El va obţine o bicicletă în schimb.
   
Municipalitatea implimentează un program, intitulat "Dezarmare voluntară pentru familia ta", organizat în ultima săptămână a anului.
   
"În fiecare zi de desfăşurare a programului, structurile de securitate din Mexico şi municipalitatea din Iztapalapa cheltuiesc 300.000 de pesos (aproximativ 17.500 de euro)", mărturiseşte pentru AFP o sursă municipală.
   
Programul se loveşte de scepticismul celor care nu cred că astfel vor fi dezarmaţi adevăraţii criminali, în pofida sutelor de arme recuperate în câteva zile.
   
"Criminalii au mai multe arme. Ei pot renunţa la cele care nu le servesc sau nu le plac şi să le păstreze pe cele bune", în opinia lui Augusto Martinez, în vârstă de 79 de ani, care a predat un revolver Colt 80 "pentru o bicicletă, 800 de pesos (aproximativ 50 de euro) şi o cutie de alimente", spune el.
   
Din rândul scepticilor fac parte şi militari, însărcinaţi de colectare.
   
"Priviţi starea armelor... Majoritatea nu mai pot fi folosite sau sunt foarte vechi. Cei care le aduc sunt taţi de familie care le ţin de la bunici şi renunţă la ele pentru siguranţa apropiaţilor", spune un comandant.
   
Mexicul suferă în parte din cauza legislaţiei americane privind armele, care din nou se află în centrul unor discuţii puternice în Statele Unite, după comiterea atacului armat de la Newtown. Având o frontieră cu o lungime de peste 3.000 de kilometri cu Statele Unite, un flux ilegal de arme ajunge în permanenţă în Mexic de la vecinul din nord.
   

×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close