Cum s-ar putea uni teritoriul Rusiei cu cel al Peninsulei Crimeea. Proiectul lansat de ruşi în contextul tensiunilor cu Ucraina

de D.D.    |    04 Mar 2014   •   12:51
Cum s-ar putea uni teritoriul Rusiei cu cel al Peninsulei Crimeea. Proiectul lansat de ruşi în contextul tensiunilor cu Ucraina
În contextul tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina privind peninsula Crimeea, aflată în acest moment sub controlul soldaţilor ruşi, autorităţile de la Moscova au lansat un proiect referitor la construirea unui pod care va lega Rusia de Crimeea, relatează AFP.

Dmitri Medvedev a semnat deja un decret prin care încredinţează companiei publice Rossavtotor realizarea proiectului. Expertiza tehnică urmează să fie finalizată până în noiembrie.

"Urmărim cu atenţie evoluţia situaţiei din Ucraina, dar sunt decizii obligatorii", a declarat premierul rus.

Rusia şi Ucraina au semnat în 2010 un protocol în vederea unui acord privind proiectul acestui pod peste strâmtoarea Kerci, care ar urma să lege regiunea rusă Krasnodar de Crimeea.

Viitorul pod, cu lungimea de 4,2 kilometri şi lăţimea de 22 de metri, va include trotuare, o autostradă şi una sau două căi ferate. Aproximativ 20 de milioane de persoane ar putea traversa anual podul.

Costul proiectului este evaluat la 24 de miliarde de ruble (480 de milioane de euro).

Preşedintele rus Vladimir Putin a obţinut sâmbătă aprobarea Parlamentului pentru o intervenţie militară în Ucraina. Ruşii motivează intervenţia prin necesitatea de a proteja populaţia rusofonă, care ar fi ameninţată de noile autorităţi prooccidentale de la Kiev, după demiterea preşedintelui prorus Viktor Ianukovici.

După schimbarea puterii de la Kiev, forţe proruse au preluat controlul în Crimeea, unde Moscova doreşte să-şi consolideze influenţa în vederea menţinerii accesului la Marea Neagră şi Mediterana, în condiţiile în care Flota rusă se află la Sevastopol.x close