Antena 3 CNN Externe Cum se schimbă războiul din Ucraina dacă Occidentul trimite trupe acolo | Radu Tudor: "Nu se va discuta niciodată instituțional, la nivel NATO și UE"

Cum se schimbă războiul din Ucraina dacă Occidentul trimite trupe acolo | Radu Tudor: "Nu se va discuta niciodată instituțional, la nivel NATO și UE"

Jurnalistul și analistul militar Radu Tudor a comentat la Antena 3 CNN posibilitatea ca partenerii Kievului să trimită militari în Ucraina, așa cum a președintele francez Emmanuel Macron a lăsat să se înțeleagă că ar fi posibil.

de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Feb 2024   •   16:57

"Președintele francez Emanuel Macro a evocat, după conferința de ieri după-amiază de la Paris, posibilitatea prezenței unor trupe occidentale pe teritoriul Ucrainei.

Această chestiune, aflată la momentul unor dezbateri, unor consultări, nu a atins niciun fel de consens, spune președintele Emanuel Macron.

Dar tot el a precizat: nimic nu poate fi exclus pe viitor. O chestiune foarte importantă, care probabil nu va fi niciodată discutată instituțional în interiorul UE și al NATO, dar care își poate regăsi resurse în acorduri bilaterale.

Adică, o țară membră a Uniunii Europene să încheie un acord cu Ucraina ca trupele sale să fie prezente acolo. Nu trebuie, neapărat, să ne gândim la trupe combatante, ci ne putem gândi și la elemente de pregătire, la centre de pregătire militară pe teritoriul Ucrainei pentru militarii ucraineni.

Ne putem gândi, evident, și la spitale militare. Există foarte multe formule necombatante care pot fi agreate în acorduri bilaterale de Ucraina cu state europene. 

Așadar, dezbaterea a fost lansată de președintele Macron și trebuie să vedem cum va evolua această chestiune", a explicat Radu Tudor.

General român: Există riscul escaladării conflictului

"Declarația președintelui Macron respectă acea ambiguitate strategică pe care Franța și-o asumă și care spune că, evident, datorită dinamicii, nimic nu este exclus.

De asemenea, declarația mai subliniază faptul că nu ne-am ridicat (aliații Ucrainei, n.r.) la înălțimea așteptărilor și că mereu acțiunea (aliaților) a fost cu șase-opt luni în urma desfășurării reale a evenimentelor.

Pe de altă parte, trimiterea implică uniforme, dar nu neapărat de misiuni, pentru că misiunea este cea care determină statutul de combatant sau nu în, conformitate cu regulile de la de la Haga.

Utilizarea forței transformă un civil într-un combatant. Ar fi foarte important de văzut care ar fi acele misiuni pe care ar putea să le îndeplinească anumite forte occidentale.

Toate aceste lucruri, evident, ar putea să ducă la escaladarea conflictului, pentru că ar urma și o reacție din partea Federației Ruse", a comentat generalul (r) Mircea Mândrescu la Antena 3 CNN.

×
Subiecte în articol: radu tudor Ucraina trupe occident Ucraina
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close