Antena 3 CNN Externe Cum şi-a petrecut Gaddafi ultimele zile din viaţă: Mânca din gunoaie şi se ascundea în case părăsite

Cum şi-a petrecut Gaddafi ultimele zile din viaţă: Mânca din gunoaie şi se ascundea în case părăsite

 Cum şi-a petrecut Gaddafi ultimele zile din viaţă: Mânca din gunoaie şi se ascundea în case părăsite
Sursa foto: Foto: EPA/ Intact Images
08 Noi 2011   •   09:07
Noi informaţii şocante referitoare la ultimele zile din viaţa lui Muammar Gaddafi au apărut în presa internaţională. Fostul şef al serviciilor libiene de securitate internă, Mansour Daou, a povestit în cadrul unui interviu pentru CNN cum fostul lider libian a fost nevoit să caute în gunoaie după mâncare şi să se ascundă în casele abandonate din zona de coastă a oraşului Sirt.

Daou povesteşte că Muammar Gaddafi a plecat din Tripoli către Sirt la 18 august, cu două zile înainte ca rebelii să intre în capitală. Fostul lider libian a rămas în capitală până când a devenit clar că aceasta nu mai era un loc sigur pentru liderii regimului. Pe 22 august, Gaddafi a plecat la Bani Walid împreună cu fiul lui Kadhafi Seif al-Islam şi cu şeful serviciilor de informaţii Abdullah al-Senussi. Gaddafi a rămas cu cei doi timp de patru zile, apoi a mers la Sirt.

Condiţiile în care Gaddafi şi-a petrecut ultimele zile din viaţă erau de la proaste la îngrozitoare. El se muta din casă în casă la fiecare trei sau patru zile şi supravieţuia cu puţina mâncare pe care o găsea. Către final nu mai avea electricitate, apă sau mijloace de comunicare cu restul lumii.



Potrivit lui Mansour Daou , Kadhafi şi-a petrecut ultimele zile scriind şi citind cărţile pe care şi le luase în valize.

În momentul în care combatanţii au înconjurat Sirt, grupul lui Gaddafi a vrut să plece din oraş, dar fostul lider libian a refuzat. La 20 octombrie, el şi fiul său Mutassim au decis să se îndrepte către locul de naştere al dictatorului.

Convoiul lor ar fi trebuit să plece înainte de răsăritul soarelui, când forţele rebele se odihneau, dar a plecat prea târziu.

Chiar şi în ultimele zile de viaţă, Gaddafi credea că poate rămâne la putere, cu toate că apropiaţii lui au încercat să îl convingă să plece din ţară încă din martie. Fiii lui au respins şi ei această idee, în special Seif al-Islam.

De asemenea, fostul dictator s-a simţit trădat de liderii mondiali pe care îi credea prieteni, dar cea mai mare trădare a venit din interior. Se pare că exista un plan de apărare a capitalei, care prevedea ca 3.800 de militari să apere porţile Tripoli. În noaptea în care rebelii au intrat în capitală, însă, mai puţin de 200 de militari se aflau la datorie. "A fost o trădare mare din partea generalului care se ocupa de operaţiune", a explicat fostul şef al serviciilor libiene de securitate internă.



 

 

×
Subiecte în articol: gunoaie Tripoli Muammar Gaddaffi
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close