Antena 3 CNN Externe Cursa pentru Casa Albă: Înţepături între Obama şi McCain, la o dezbatere fără stereotipuri

Cursa pentru Casa Albă: Înţepături între Obama şi McCain, la o dezbatere fără stereotipuri

Cursa pentru Casa Albă: Înţepături între Obama şi McCain, la o dezbatere fără stereotipuri
08 Oct 2008   •   14:40

Doar opt minute au trecut din dezbaterea prezidenţială de marţi până când candidatul republican John McCain a aruncat prima acuzaţie în direcţia lui Obama şi a democraţilor, pe care îi vede vinovaţi pentru colapsul celor mai mari companii de credite ipotecare, Freddie Mac şi Fannie Mae. ?Ei sunt cei, care cu sprijinul senatorului Obama şi a prietenilor săi din Washington, au făcut toate acele împrumuturi riscante, dându-le bani unor oameni care nu şi-ar permite niciodată să-i returneze?, a spus McCain. Obama a răspuns imediat: ?Treubuie să clarific un pic istoria senatorului McCain, ceva nu foarte surprinzător de altfel... Chiar firma şefului de campanie al senatorului McCain făcea propagandă pentru Fannie Mae, nu eu?.
Dezbaterea de la Universitatea Belmont din Nashville a reprezentat a doua întâlnire din trei între cei doi rivali şi singura care a avut un format în care alegătorii, aşezaţi la câţiva metri de candidaţii pentru Casa Albă, le-au putut adresa acestora întrebări. Oamenii prezenţi au fost selectaţi de Gallup, o organizaţie care se ocupă de sondaje, şi împărţiţi în trei categorii: susţinătorii lui McCain, susţinătorii lui Obama şi cei nedecişi.
În faţa lor, democratul Barack Obama şi republicanul John McCain au încercat să iasă din tipar, însă niciunul nu au părut să schimbe dinamica acestei campanii, care până acum îl favorizează pe Obama. McCain, conservatorul anti-taxe, a propus singurul nou program guvernamental al serii: un plan de 300 de miliarde de dolari pentru a ajuta proprietarii împresuraţi, plan ce l-ar fi făcut mândru şi pe Franklin Roosevelt, notează Associated Press.
McCain, foarte dornic să îi convingă pe alegători că poate repara nesigura economie a SUA, a produs singura surpriză a serii. El a cerut să folosească 300 de miliarde de dolari din pachetul salvator de 700 de miliarde de dolari, pus recent la dispoziţie de Banca Federală, pentru ?a cumpăra imediat ipotecile cu probleme din America? şi pentru a le renegocia la ?valorile diminuate ale acestor case?, salvându-i astfel de la prescrierea ipotecii sau evacuare pe cei care s-au împrumutat. ?Este scump? Da?, a spus McCain, care a petrecut mare parte a celor 90 de minute de discuţii cerând reducerea cheltuielilor şi a taxelor.
Dacă McCain l-a întrecut pe Obama în plan domestic, Obama a dat ce a avut mai bun în el într-o discuţie dacă Statele Unite ar trebui să încalce suveranitatea Pakistanului pentru a putea să captureze anumiţi terorişti, precum Osama bin Laden. McCain a declarat că ?Obama vrea să anunţe că va ataca Pakistanul. Remarcabil?. Adversarul său a replicat imediat: ?Nimeni nu a zis să invadăm Pakistanul... Dacă Pakistan nu este în stare sau nu doreşte să îl vâneze pe Bin Laden şi să îl elimine, atunci ar trebui să o facem noi.?.

?Acum, senatorul McCain sugerează cumva că eu vreau să pornesc un război şi că el este responsabil?, a continuat Obama. În acest moment, McCain a zâmbit şi i-a mulţumit democratului, neştiind ce avea să urmeze. Zâmbetul i-a pierit de pe buze când Obama a zis: ?Acesta este omul care a cântat ŤBombardaţi, bombardaţi, bombardaţi Iranulť, care a cerut anihilarea Coreii de Nord. Asta nu cred că este un exemplu de cum să vorbim responsabil?.
McCain a recunoscut că a modificat odată un cântec al celor de la Beach Boys, însă a spus că a fost o glumă la adresa Iranului făcută împreună cu un vechi prieten. ?Important este că eu ştiu cum să tratez o astfel de criză. Rivalul meu a greşit în privinţa Rusiei când a comis o agresiune în Georgia şi din cauza carierei sale scurte nu înţelege provocările cu care se confruntă securitatea naţională. Nu avem timp să îl pregătim în timpul unui mandat?, a spus McCain, punctând şi că îl va prinde pe Osama Bin Laden, pentru că ştie cum.
Obama, pe de altă parte, şi-a concentrat discursul pe inovaţiile din domeniul energiei, pe care le vede ca fiind decisive pentru succesul economic ?de acasă? şi relaţiile diplomatice cu alte ţări.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Barack Obama John McCain Casa Alba
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close