Antena 3 CNN Externe Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis renumărarea voturilor de la alegerile parlamentare

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis renumărarea voturilor de la alegerile parlamentare

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis renumărarea voturilor de la alegerile parlamentare
Sursa foto: vot
12 Apr 2009   •   16:53

Voturile alegerilor parlamentare din Republica Moldova vor fi renumărate, conform unei decizii a Curţii Constituţionale. Potrivit Agerpres, Comisia Electorală Centrală are la dispoziţie nouă zile pentru renumărarea acestora.

Magistraţii Curţii Constituţionale au luat această decizie după aproximativ două ore de deliberări. Decizia, care intră în vigoare duminică, este una definitivă.

Solicitări pentru renumărarea voturilor exprimate în urmă cu o săptămână au fost formulate atât de către trei partide de opoziţie, cât şi de către preşedintele Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin.

Potrivit preşedintelui Curţii Constituţionale, Dumitru Pulbere, renumărarea voturilor va include şi examinarea listelor electorale, informează Jurnal de Chişinău.

"Aceste două probleme sunt strâns legate. Nu se poate face una fără cealaltă", a declarat Pulbere, referindu-se la renumărarea voturilor şi examinarea listelor.

Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova a confirmat, sâmbătă, victoria în alegeri a Partidului Comunist, în urma scrutinului desfăşurat pe data de 5 aprilie. Conform rezultatelor oficiale, Partidul Comunist a obţinut 49,48% din voturi, în timp ce primul partid de opoziţie, Partidul Liberal, a obţinut doar 13,14 procente din voturile alegătorilor, relatează Interfax.

Partidul Liberal a fost urmat de Partidul Liberal Democrat, cu 12,43% şi Alianţa Moldova Noastră cu 9,77%. Rezultatele scrutinului au fost contestate de opoziţia moldoveană.

În urma rezultatelor parţiale anunţate la o zi de la încheierea procesului electoral, zeci de mii de manifestanţi au ieşit în stradă pentru mai multe zile consecutiv cerând renumărarea voturilor. În urma protestelor cel puţin trei persoane şi-au pierdut viaţa.

Antena3.ro

×
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close