Antena 3 CNN Externe Curtea Penală: Moartea lui Gaddafi, posibilă crimă de război

Curtea Penală: Moartea lui Gaddafi, posibilă crimă de război

Curtea Penală: Moartea lui Gaddafi, posibilă crimă de război
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    16 Dec 2011   •   08:20

Decesul fostului lider libian Muammar Gaddafi ar putea constitui o crimă de război, a apreciat joi, procurorul Curţii Penale Internaţionale (CPI) Luis Moreno Ocampo, potrivit AFP.

"Moartea lui Muammar Gaddafi este una dintre problemele care trebuie clarificate - a şti ce s-a întâmplat - pentru că există suspiciuni serioase că ar fi fost o crimă de război", a declarat Ocampo.

Pe 20 octombrie 2011, colonelul Gaddafi a fost ucis la Sirta, de rebelii libieni, în circumstanţe încă neclare, după ce a fost capturat. Anterior, fostul dictator fusese dat în urmărire încă luna august, de când a fost cucerit oraşul Tripoli.

"Din cauza schimbării circumstanţelor, cauzate de moartea sa", judecătorii Curţii Penale Internaţionale au ordonat, pe 22 noiembrie, închiderea dosarului lui Muammar Gaddafi, care făcea obiectul unui mandat de arestare pentru crime contra umanităţii.

Procurorul CPI, Luis Moreno Ocampo, a precizat că autorităţile libiene vor informa Curtea Penală, pe 10 ianuarie, cu privire la un eventual transfer către Haga - acolo unde se află sediul Curţii - al unuia dintre fiii lui Gaddafi, Seif al-Islam, arestat luna trecută.

Acesta este vizat de la 27 iunie de un mandat de arestare al CPI pentru crime contra umanităţii, respectiv omucidere şi persecutare, comise începând din 15 februarie, în timpul reprimării revoltei populare, care s-a transformat în război civil (15 februarie-23 octombrie).

Muammar Gaddafi a fost cel mai longeviv lider al Libiei şi totodată unul dintre cei mai controversaţi conducători de pe planetă. Vreme de 42 de ani, extravagantul colonel a condus ţara după legea propriului plac, fără să tolereze urmă de opoziţie.

Vezi care au fost Ultimele momente de viaţă ale lui Gaddafi, povestite de comandantul rebelilor.

×
Subiecte în articol: moarte ucis captura
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close