Antena 3 CNN Externe Curtea Supremă a SUA ar putea limita puterea preşedintelui de a numi oficiali

Curtea Supremă a SUA ar putea limita puterea preşedintelui de a numi oficiali

Curtea Supremă a SUA ar putea limita puterea preşedintelui de a numi oficiali
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de S.T.    |    14 Ian 2014   •   08:33

Curtea Supremă americană ar putea limita puterea constituţională a preşedintelui de a numi prin decret oficiali în domeniul justiţiei şi administraţiei federale, relatează AFP.

Cei nouă judecători de la cea mai înaltă instanţă din Statele Unite au studiat cazul a trei numiri prin decret, efectuate la 4 ianuarie 2012 de către preşedintele american Barack Obama, la Biroul Naţional al Muncii, perioadă în care Senatul nu se afla în sesiune.

În acest caz, adversarii republicani ai lui de Obama contestă validitatea acestor numiri. Ei acuză Casa Albă că a forţat şi a încălcat Constituţia, argumentând că aceste numiri prin decret sunt posibile doar în timpul vacanţei parlamentare, dar nu era cazul la data respectivă.

"Este o problemă politică, ci nu una constituţională", a declarat judecătorul progresist Stephen Breyer, apreciind că "prevederile Constituţiei joacă în favoarea" adversarilor Guvernului.

Principala neînţelegere se referă la interpretarea Constituţiei care stipulează că preşedintele este autorizat să "numească în posturi vacante, atunci când Senatul nu este în sesiune".

Curtea Supremă îşi va anunţa decizia asupra acestui caz până la sfârşitul lui iunie.

×
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close