Antena 3 CNN Externe "Cutia milei", lovită de criză. Vaticanul se confruntă cu mari probleme financiare

"Cutia milei", lovită de criză. Vaticanul se confruntă cu mari probleme financiare

"Cutia milei", lovită de criză. Vaticanul se confruntă cu mari probleme financiare
Sursa foto: Vatican
11 Feb 2009   •   09:37

Criza economică loveşte şi în cultele religioase. Atât Biserica Ortodoxă, cât şi cea Catolică resimt din plin efectele crizei mondiale. Cu cele mai mari probleme se confruntă Vaticanul, care avea în 2007 un deficit de 10 milioane de euro.
Biserica Ortodoxa Română stă totuşi mai bine la acest capitol şi se pregăteşte să înceapă lucrările de construcţie la Catedrala Neamului.
Biserica Catolică are mari probleme financiare. Rapoartele Vaticanului, multă vreme ţinute secrete, sunt îngrijorătoare. Sfântul Scaun are un aparat administrativ imens, cu costuri foarte mari.
Problemele financiare s-au agravat în ultimul an, din cauza deprecierii cursului euro-dolar, susţin ziariştii de la Evenimentul Zilei. Credincioşii americani, care făceau cele mai multe donaţii, sunt afectaţi de criză, iar colectele au scăzut. În aceste condiţii, Vaticanul a anunţat că va renunţa la multe dintre acţiunile umanitare.
În 2007, Biserica Catolică a avut un deficit bugetar de aproape 10 milioane de euro. La venituri de 236 milioane de euro în 2007, Sfântul Scaun a avut cheltuieli de peste 245 milioane.
Printre ameninţările pe care le aduce acest an pentru Vatican se numără scăderea contribuţiilor directe ale catolicilor din întreaga lume, ca urmare a efectelor crizei, dar şi posibilitatea ca guvernul italian să elimine mai multe scutiri de impozite acordate Bisericii Catolice.
În cazul Bisericii Ortodoxe Române, sprijinul financiar al statului va continua să rămână constant.
Patriarhia Română începe anul acesta construcţia Catedralei Neamului, investiţie care se va ridica la 400 de milioane de euro. Sprijin de la autorităţi va fi acordat şi pentru restaurarea bisericilor şi construcţia unor lăcaşuri de cult noi.
Există însă şi posibilitatea ca parohiile să se ajute între ele. Mai ales că 80% dintre veniturile Bisericii sunt acoperite din donaţii.
Antena 3

×
Subiecte în articol: Vatican Biserica ortodoxa criza economica
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close