Antena 3 CNN Externe Cutia neagră devine obligatorie pe autoturisme. La fel și dispozitivul anti-alcool

Cutia neagră devine obligatorie pe autoturisme. La fel și dispozitivul anti-alcool

Cutia neagră, sistemul care înregistrează informațiile esențiane și convorbirile din cockpit în timpul curselor aeriene, va deveni obligatorie pentru autoturismele noi, anunță presa italiană.

Cutia neagră devine obligatorie pe autoturisme. La fel și dispozitivul anti-alcool
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Ian 2022   •   09:21

La Stampa semnalează că, în baza prevederilor legale naționale, noile sisteme vor echipa mașinile noi încă de anul viitor, împreună cu dispozitivele inteligente de adaptare a vitezei și cu sistemul de blocare "anti-alcool".

Cutiile negre de pe mașini vor înregistra viteza, activarea frânelor, poziția și înclinarea vehiculului, starea și frecvența acționării dispozitivelor de siguranță.

Analiza acestor parametri înregistrați înainte și după un accident rutier urmează să-și dovedească utilitatea în litigiile juridice și cu companiile de asigurări.

Cutiile negre ale mașinilor nu vor putea fi nici dezactivate și nici manipulate.

În plus, mașinile noi vor avea sisteme care împiedică pornirea vehiculului în cazul în care alcoolemia șoferului depășește limita legală - așa-numitul dispozitiv "alcoolock".

Standardul european care obligă la instalarea cutiei negre pe mașini impune prezența acestor dispozitive la bordul vehiculelor din data de 7 iulie 2024.

Datele înregistrate vor putea fi puse la dispoziția autorităților naționale doar "în scopul cercetărilor având legătură cu accidentul".

În ceea ce privește dispozitivul de blocare a mașinii în caz de consum excesiv de alcool, legea stabilește că vehiculele noi comercializate începând cu 7 iulie 2024 trebuie să fie pregătite pentru instalarea post-vânzare a acestui mecanism.

Pe baza senzorilor din habitaclu, dispozitivul va detecta concentrația de alcool în aerul expirat de șofer.

×
Subiecte în articol: cutia neagră autoturisme anti-alcool
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close